Julia Child - Tésztakosárkák fagyinak, gyümölcsöknek és desszertkrémeknek mézes bazsalikomos baracksalátával - Coupelles, Langues de Chats
Ki ne álmodozna 15 perc alatt elkészülő desszertről? Én mindenképpen egy dolgos nap után az ilyesmit preferálom. Julia Child ebben is tökéletesen otthon van. A kosárka az ő receptje alapján készült a villám saláta pedig az én agyszüleményem. Tényleg csak egy negyed órát kérek tőletek és 6 nagy kosárka fog előttetek díszelegni.
Hozzávalók:
7 dkg puha vaj
9 dkg kristálycukor
2 tojásfehérje
4 dkg liszt
citrom és/vagy narancshéj reszelve
A narancs és a citrom héját egy tálba reszelem.
Hozzáadom a cukrot és a vajat. Kézi mixerrel simára keverem.
Majd a tojásfehérjét adom hozzá teljesen normál állapotban, nem felverve, nem habosan.
Amikor szép sima az alapunk, a lisztet apránként adagoljuk hozzá és így összeforgatva kapjuk meg a tésztát.
A sütőt kb. 250 °C-on előmelegítjük.
A tésztából egy evőkanálnyit egy tepsi tiszta lapjára halmozunk.
Ezt szép egyenletesen, kör alakban vékony tésztává simítjuk.
Ezután sütőbe tesszük és maximum 5 percig sütjük, vagy amikor a szélei barnulni kezdenek kivesszük.
Gyorsan kell dolgoznunk most, mert ha kihűl akkor már nem tudjuk formálni. Törik, ropog, morzsálódik. A sütőlapról egy éles kés segítségével óvatosan felszedjük a korongokat.
Előveszünk egy tetszőleges méretű bögrét vagy tálkát és a tetejére helyezve belenyomkodjuk/igazítjuk az ujjainkkal.
Most már csak várni kell, hogy megszilárduljon és íme ez lesz a végeredmény.
Saláta, mint mondtam az én villám agyszüleményem volt.
Hozzávalói két személyre:
30 dkg friss barack
1 ek. méz
10 kicsi bazsalikomlevél
1 db citrom leve
A barackokat megmosom és összedarabolom. Mézzel, citrommal lecsorgatom és hozzáadom a friss bazsalikomleveleket. Összeforgatom és azonnal tálalhatom a kicsi kosárkákban.
A szokásos mai fotó sem maradhat el, melyet a www.pinterest.hu hasábjain leltem ismét. Ez a kép 1956-ban készült a Le Cordon Bleu Főzőiskolában. Sokat emlegetett mesterével, Max Burgnarddal főz együtt Julia Child.
Bon Appétit!