Julia Child - Tésztakosárkák fagyinak, gyümölcsöknek és desszertkrémeknek mézes bazsalikomos baracksalátával - Coupelles, Langues de Chats


Ki ne álmodozna 15 perc alatt elkészülő desszertről? Én mindenképpen egy dolgos nap után az ilyesmit preferálom. Julia Child ebben is tökéletesen otthon van. A kosárka az ő receptje alapján készült a villám saláta pedig az én agyszüleményem. Tényleg csak egy negyed órát kérek tőletek és 6 nagy kosárka fog előttetek díszelegni. 

Hozzávalók: 

7 dkg puha vaj
9 dkg kristálycukor 
2 tojásfehérje
4 dkg liszt
citrom és/vagy narancshéj reszelve

A narancs és a citrom héját egy tálba reszelem.

Hozzáadom a cukrot és a vajat. Kézi mixerrel simára keverem. 

Majd a tojásfehérjét adom hozzá teljesen normál állapotban, nem felverve, nem habosan. 

Amikor szép sima az alapunk, a lisztet apránként adagoljuk hozzá és így összeforgatva kapjuk meg a tésztát. 

A sütőt kb. 250 °C-on előmelegítjük. 

A tésztából egy evőkanálnyit egy tepsi tiszta lapjára halmozunk. 

Ezt szép egyenletesen, kör alakban vékony tésztává simítjuk.

Ezután sütőbe tesszük és maximum 5 percig sütjük, vagy amikor a szélei barnulni kezdenek kivesszük. 

Gyorsan kell dolgoznunk most, mert ha kihűl akkor már nem tudjuk formálni. Törik, ropog, morzsálódik. A sütőlapról egy éles kés segítségével óvatosan felszedjük a korongokat. 

Előveszünk egy tetszőleges méretű bögrét vagy tálkát és a tetejére helyezve belenyomkodjuk/igazítjuk az ujjainkkal. 

Most már csak várni kell, hogy megszilárduljon és íme ez lesz a végeredmény. 

Saláta, mint mondtam az én villám agyszüleményem volt.
Hozzávalói két személyre: 
30 dkg friss barack
1 ek. méz
10 kicsi bazsalikomlevél
1 db citrom leve

A barackokat megmosom és összedarabolom. Mézzel, citrommal lecsorgatom és hozzáadom a friss bazsalikomleveleket. Összeforgatom és azonnal tálalhatom a kicsi kosárkákban.

A szokásos mai fotó sem maradhat el, melyet a www.pinterest.hu hasábjain leltem ismét. Ez a kép 1956-ban készült a Le Cordon Bleu Főzőiskolában. Sokat emlegetett mesterével, Max Burgnarddal főz együtt Julia Child.

Bon Appétit! 

Népszerű bejegyzések