Kagylózz ide! :-) - Nyáresti kagylócsemege
Bármelyik évszakban mennyei egy kis kagylót csemegézni, de a nyári tengerparti kirándulások kulináris emlékeit mi magunk is az asztalra varázsolhatjuk!
A METRO áruház halas részlegen szinte mindig igazán széles választék található. Én is ott vásároltam ezt az 1 kg-os hálós csomagot. Alig vártam, hogy mihamarabb nekilássak. Kiváló beszélgetős csemege, gyorsan elkészül és igazán finom.
- 1 kékkagyló
- 10 dkg vaj
- 5 dl száraz fehérbor
- 2 ek. aprított petrezselyem vagy snidling
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 db lime vagy citrom
- 2 db lime vagy citrom
➽ A kagylókat megmossuk és ha kinyíltat találunk közöttük, akkor rögtön a kukába dobjuk azokat! Erre tényleg figyelni kell, ha nem szeretnénk egy alapos gyomorrontást kapni.
➽ A vajat megolvasztjuk egy nagy lábasban! A fokhagymát durvára vágjuk és a felaprított petrezselymet vagy a snidlinget hozzáadjuk! Ezután rögtön beleöntjük a kagylókat az edénybe.
➽ Végül felöntjük borral az egészet és alaposan összeforgatjuk a kagylókat a fokhagymás - zöldfűszeres alappal.
➽ Lefedve kb. 10 percig főzzük közepes fokozaton a tűzhelyen a kagylókat. Azok, amelyek ezalatt az idő alatt sem nyíltak ki a szemetesben landolnak.
Előtte... |
...utána |
➽ Az elkészült kagylókat egy szűrőlapáttal kiszedjük és egy nagy tálba rakjuk azokat! Friss lime vagy citromlével meglocsoljuk az egészet.
Nagyon szeretem a fokhagyma darabokkal együtt kiszippantani a zamatos kagylóhúst. Mennyei beszélgetős csemege! Egy pohár, behűtött száraz fehérbor jó kísérője lesz az ételnek!
TIPP:
Variáljatok kedvetekre az ízeket!
Adjatok a kagylóhoz főzés közben aprított chilit vagy friss oregánót!
A lime héját még főzés közben belereszelhetitek a fűszeres keverékbe, így még intenzívebb és különlegesebb lesz a végeredmény!
