Julia Child - Padlizsánkaviár dióval - La tentation de bramafam


Boldog születésnapot kedvenc Szakácsném! Bízom benne, hogy az égi konyhában tovább születnek kezeid alatt az újabbnál újabb remekművek és lelkes rajongótábor övez Téged és Imádottadat! 

Miért nem egy mutatós tortával ünneplem meg Julia Child 100. születésnapját? Mert valami egyszerűen különlegességgel akartalak meglepni benneteket. Olyannal, mint ő. Nem hivalkodó, ámde stílusos és különleges egyben. A második kötetből csemegéztem ma Nektek. Nekem ez a nagy kedvencem. Minden sorából jól kivehető Julia alapos munkássága és precizitása.

Egy nagyszerű kísérletezés szüleményét láthatjátok most. Magában hideg kencének is megfelel, de töltelékként is alkalmazhatjuk. Julia szerint ez az egyetlen olyan tökéletes kombináció, amelyben összeköthetjük a padlizsánt és a diót. Számtalan módon tálalhatjuk a kedves vendégeknek ezt a padlizsánkaviárt. Kemény, főtt tojás belsejébe töltve, apró sós falatokon tálalva, paradicsom csónakokba halmozva vagy éppen tökéletesen passzol hideg húsokhoz, csirkéhez. Kicsit szkeptikus voltam a recepttel kapcsolatban, de a végeredmény ismét magáért beszélt. 



Hozzávalók: 
1 kg szép, fényes padlizsán
20-25 dkg darált dió
1/4 tk. só (vagy egy kicsit több ízlés szerint)
1/4 tk. bors
1-4 nagy gerezd zúzott fokhagyma
4-6 korty Tabasco szósz
1 tk. frissen reszelt gyömbér vagy 1/4 tk. gyömbérpor
5-8 ek. olívaolaj

A padlizsán zöld tetejét vágjuk le és egészben tegyük be 30-35 percre kb. 250 °C-os sütőbe egy tálon sülni. Ha nem elegendő az idő, akkor addig tartsuk a sütőben, amíg meg nem puhul. 

Ezután felkockázzuk és egy turmixgép segítségével összepürésítjük néhány perc alatt. 

Majd hozzáadjuk a diót, a sót, a borsot, a zúzott fokhagymát, a Tabasco szószt és a gyömbért! 

Az olívaolajat a végén hozzáadagolom folyamatos kevergetés mellett. Úgy, mintha éppen majonéz készülne a konyhánkban. 

Így fellazítjuk a krémet, de vigyázzunk nehogy túlságosan sok olajat adjunk hozzá. A tökéletes ízesítésben rejlik a titok. 

Ezután már csak a megfelelő formát kell kiválasztani (például sonkatekercsben is mennyei). Jelen esetben mutatós paradicsom belső készült a krémből. Érdekes tálalása a padlizsánkaviárnak. Nyári estéken különlegesen finom és könnyű étel. 

A The New York Times cikkében leltem rá az idős Julia Childra, amint éppen a híres konyhában ténykedik a múzeum berkein belül. Egyedi és megismételhetetlen fotó! 


Népszerű bejegyzések