4+1 gyógyszer a kamrából
Az elmúlt héten inkább csomót kötöttem volna az orromra és egy halom párna és takaró alá elbújva némán szenvedtem volna, de ennyire nem hagyhatja el magát az ember!
Minden családban vannak gyógymódok és házi praktikák egy-egy kiadós megfázás/influenza kezelésére. Természetesen számtalan csodaszer áll a rendelkezésünkre a patikák polcain, de sokszor jobb bevetni a házi boszorkányságot! Ma 4+1 bevált gyógymódot osztok meg veletek!
Fokhagyma
Mézzel,
magában, tejben … száz változat áll a betegek rendelkezésére.
Erős fertőtlenítő hatással bír (híres vérnyomáscsökkentő
hatása mellett). Egy-egy csókmentes beteg napon megéri nyers fokhagymát rágcsálni, mivel kidugul az orrunk, a torkunk pedig fertőtlenítve lesz.
Emellett a beteg emberek étvágyát is fokozza a fokhagyma. Egyetemi kutatások bizonyítják, hogy a fokhagymaolaj elpusztítja a náthát okozó rhinovírusok egyes fajtáit, de a herpeszvírus két fajtájára, más vírusokra, gombákra és baktériumokra is végzetes hatással van.
Legfőbb vitaminjai: legtöbb C-vitamin, továbbá A-, B-vitamin.
Legfőbb vitaminjai: legtöbb C-vitamin, továbbá A-, B-vitamin.
Gyömbér
Forró
gyömbérteát kortyolgatni igazán megrázó élmény, de a légutak,
a torok és az immunrendszer egy nappal később már nagyon hálás
lesz nekünk ezért a sokkért.
Egy
5 cm-es gyömbért héjjal együtt lereszelünk, majd 5 dl vízben
lobogva főzzük 10 percig.
Ezután
leszűrjük és még forrón elfogyasztjuk. Mézzel és egy kis
citrommal javíthatunk a gyógyitalunk ízén.
Köhögésünk
enyhülni fog, izzasztó hatása miatt jó, ha bebújunk egy meleg takaró
alá a tea elfogyasztása után. Így a szervezetünk felveszi a küzdelmet a
baktériumokkal.
Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért immunerősítésre, gyulladáscsökkentésre, hányinger kordában tartására.
Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért immunerősítésre, gyulladáscsökkentésre, hányinger kordában tartására.
Legfőbb vitaminjai: C- és B-vitamin
Vöröshagyma
Ismerjük, szeretjük, a magyar konyha elengedhetetlen alapanyagát, ezt a Közép-Ázsiából származó növényt.
Viszont kevesen tudják, hogy kiváló a belőle főzött tea a köhögésre. Három fej vöröshagymát héjastól összedarabolva 1 liter lobogó vízben főzünk kb. 5 percig. Leszűrjük és egész nap elkortyolgatjuk a teát. Nem a legfinomabb, ezért nagy kanál mézzel ajánlott fogyasztani. A köhögés kiváló gyógyszere!
Továbbá illóolaját beszívva a légutak is kitisztulnak baktériumölő kénvegyülete (allilszulfid) hatására.
Legfőbb vitaminjai: B-, és C-vitamin
Legfőbb vitaminjai: B-, és C-vitamin
MÉZ
Megtanultuk kicsi gyerkőcként, hogy mézet kell tenni a teába, ha betegek vagyunk. De miért is? Magas ásványi anyag tartalma, vitaminok tömkelege segít a köhécselő, orrfújó betegeken.
Megtanultuk kicsi gyerkőcként, hogy mézet kell tenni a teába, ha betegek vagyunk. De miért is? Magas ásványi anyag tartalma, vitaminok tömkelege segít a köhécselő, orrfújó betegeken.
Szinte az összes ásványi anyagot tartalmazza, ami egy embernek szükséges. Rendkívül gyorsan, a bélből szívódik fel. Ez az egyik nagy titka az immunerősítő hatásának.
Vértisztító hatása miatt nagyon hasznos.
80%-ban gyümölcs és szőlőcukorból tevődik össze, így nem terheli meg a májat és a hasnyálmirigyet.
A fahéj és a méz keverékét megelőzésre, immunerősítésre használhatjuk! Fertőtlenítő hatású. Betegeknek napi 1 ek.méz + 1/4 kk.fahéj arányban napi háromszor ajánlott! A légcsövet tisztítja és a makacs köhögést orvosolja
Nagyanyáink
is erre esküsznek. Ha érezem, hogy egy jó kis megfázás készül
ledönteni a lábamról, akkor irány a konyha! Előveszem a
legnagyobb fazekamat, egy szép tyúkot vagy éppen húsos sertés
vagy marhacsontot, zöldségek garmadáját, egy-két titkos összetevőt és máris indul a lassú főzés.
Moses Maimonides orvos 800 évvel korábbi feljegyzései már említést tesznek a húsleves erősítő, gyógyító hatásáról. Rájött, hogy a benne található vitaminok és ásványi anyagok enyhítik a köhögést és erősítik a beteget. A főzetben található aminósavak olyan vegyületeket tartalmaznak természetes formában, mint egy köhögést csillapító gyógyszer.
Hervé This híres molekuláris gasztronómia guruját is foglalkoztatta a húslevest körülvevő legenda. Hol forró vízben írják a hús főzését, hol hidegben, hol lobogva, hol pedig aprón gyöngyözve. Laboratóriumi kutatásokkal igazolta, nem befolyásoló tényező a hőfok, mert az értékes vitaminok így is-úgy is a leveseben maradnak, így hatása nem csorbul!
Egy
a lényeg! Kitartó küzdelemmel át kell vészelni ezt az időszakot.
Az orvosok, gyógyszerészek úgy tartják, hogy 7 nap alatt lehet
elfeledni a betegséget. Gyakori szellőztetés, naponta egyszer
pedig a friss levegőn való pihenés vagy séta sem árt a betegnek.
Ahogyan
korábban írtam számtalan gyógymód létezik! Én is jóval többet
ismerek. Ha nektek is van egy jól bevált családi praktikátok , osszátok
meg bátran itt a bejegyzés alatt!