Párolt lilakáposzta és az új "betörőhatástalanító" öntöttvas serpenyő


Egy elég komplex bejegyzéssel jelentkezem ma! Egy adag, finom párolt káposzta és az új "betörőhatástalanító" serpenyőmről írok egy kicsit.
Először lássuk a receptet!
1 kg lilakáposzta
5 ek. só
6 ek. cukor
1 ek. zsír
20 dkg vöröshagyma
0,5 dl-1 dl ecet ízlés szerint
Opcionális
50 dkg reszelt alma
1 dl vörösbor

A múlt héten bemutatott ropogós, szaftos kacsa mellé párolt lilakáposzta is dukált. Ez egy roppant egyszerű recept. Ahány ház, annyi szokás alapon működik. De igazából az öntöttvas edényekről szeretnék mesélni egy kicsit. Először a párolt káposzta receptjét osztom meg Veletek!

Legyaluljuk a lilakáposztát, majd lesózzuk és egy órát pihenni hagyjuk.

Ezután egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt és a finomra aprított vöröshagymát 2-3 percig dinszteljük! Majd hozzáadjuk a cukrot és egy picit karamellizáljuk.

Majd minderre jöhet a káposzta, összeforgatjuk a hagymával, hozzáadjuk az ecetet és indulhat alacsony lángon a párolás kb. 30-40 percig.

Időnként átkavarom és megkóstolom a zöldséget! Ízlés szerint még adhatunk hozzá cukrot és ecetet is, továbbá a káposztával együtt alma is vörösbor is kerülhet a serpenyőbe, de ezt már mindenki kedvére variálhatja.

Családon belül is más és más az igény, hogy mennyire legyen kemény, roppanós a végeredmény! Van aki teljesen puhán szereti, van akinek egy picit még roppanósan kedvence ez a köret. A 40 percnyi lassú párolás körülbelül arra elég, hogy már majdnem puha állagú legyen a káposzta!

Most pedig térjünk rá a az öntöttvas edények széségeire!
Egy jó kis beszerzési hely:
http://www.barkonyhakellek.hu/ontottvas-edenyek/ontottvas-edeny

A vas edények használata nem éppen újkeletű dolog. A vaskorra vezethető vissza, vagyis kb. I.E. 12 századra. Természetesen nem ilyen kidolgozott edények maradtak ránk, de az alapok innen származnak.

Régi vágyam teljesült, amikor erre a serpenyőre szert tettem. Manapság sok silány minőségű edény van a piacon, de az öntöttvasból készültek még mindig időtállóak kellő törődés mellett. A sztár séfek is esküsznek ezekre a kiegészítőkre, de súlyukból, kezelhetőségükből adódóan nem a gyors főzés eszközei.


Öntöttvas edények pozitívumai:
- nem rendelkeznek semmiféle felesleges egészségkárosító bevonattal
- bármilyen hőforráson használhatjuk akár kemence, grill, faszén, ropogó tűz, indukciós lap, villany, gázláng
- vicces, de mindenképpen egy kis többlet vas is kerül az ételbe főzéskor, ha savas anyaggal főzünk (bor, citromlé, ecet) - nem hátrány a szervezetnek
- nem ragad le benne az étel
- egyszerű mosószermentes tisztítást igényel
- úgy tartják, hogy ha minél többet használjuk az edényt, annál jobb lesz
- egyenletes sütés


Negatívum:
- helytelen kezelés során rozsdásodhat (nincs kiszárítva)
- nem moshatók mosagatógépben
- anyagukból adódóan nehezebbek az átlag edényeknél
- a fa nyéllel rendelkezőket nem használhatók sütőben vagy kemencében

Kezelés:
1. Mosogatószer mentes tisztítás
2. Alapos szárítás
3. Egy kis olajjal áttörlés

Ilyen egyszerű és nagyszerű tulajdonságokkal bír az én új "betörőhatástalanító" serpenyőm! Jó szívvel ajánlom mindenkinek!

Népszerű bejegyzések