2015. február 23., hétfő

Krumplis tészta négy élete


Nem, a héten nem spanyol viasz feltalálásáról lesz szó! :-) Nagyanyáink praktikáit vettem elő. Egy igazán régi, jó receptet hozok nektek. Krumplis tésztát készítettem nudlinak, gombócnak, sült derelyének, sőt még leveshez betétként is.

Hozzávalók: 
1 kg burgonya
1 tk. só
30-35 dkg liszt
1 egész tojás
1 ek. sertészsír

  • A krumplit héjában puhára főzzük. Ha könnyen beleszalad a kés a legnagyobb szembe, akkor már elkészült. 
  • Tisztítsuk meg a héjától a burgonyákat és melegen krumplitörővel törjük össze. 
  • Adjuk hozzá a zsírt, a tojást és a sót az előbbiekhez és végül a liszttel együtt gyúrjunk formázható tésztát. 
  • Ezután már csak a töltés, formázás, kifőzés marad hátra, de erről a következő napokban olvashattok bővebben. 

TIPP: Érdemes elkészíteni az egész mennyiséget és akár egyszerre 4 fajta étel alapjait is elkészíthetjük. A megformázott tésztákat fagyasztóban hosszabb távra is elrakhatjuk. Csak ki kell főzni majd, amikor éppen megéhezünk egy finom kis nudlira.