2015. február 27., péntek

Szilvalekváros gombóc


Igazi nagymami konyhája hangulat fog eluralkodni az étkezőasztal körül, ha elkészítetek ezt az utolsó fogást a krumplis tésztából. Szeretem, mert egyszerű és nagyszerű ez a fogás, sőt még le is lehet fagyasztani és csak elő kell kapni a hűtőből, ha éppen megéhezünk rá. Nézzük a hozzávalókat most! 

Hozzávalók kb. 20 db gombóchoz:
50 dkg kész krumplis tészta
kb 25 dkg  szilvalekvár
víz a főzéshez
zsemlemorzsa
fahéj
porcukor

Elkészítés: 

A tésztát kb. 4-5 mm vastagságúra kinyújtjuk. Kb. 5x5 cm-es kockákat vágunk a tésztából és egy-egy púpozott teáskanál szilvalekvárt a tészta közepére teszünk és megszórunk egy csipet fahéjjal. Ráhajtjuk a tészta sarkait a lekvárra és gombóccá formáljuk a tésztát a két tenyerünk között. A linkre kattintva képekben is láthatjátok a folyamatot!

De ha a lustább variációra voksolunk, akkor húsz gombócnyi tésztát csippentünk az alapunkból, a tenyerünkben ellapítjuk és a közepére egy teáskanál lekvárt kanalazunk egy csipet fahéjjal megszórva. A tészta oldalait kicsit megnyújtjuk és a lekvárt betakarjuk vele. Gombócokat formázunk a tésztából. 

Lobogó vízben kb. 10-15 perc alatt megfőzzük a gombócokat. 
Pirított zsemlemorzsában forgatjuk meg a meleg finomságokat és némi fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.