2015. február 25., szerda

Zöldségleves krumplis tésztába bugyolált húsgombóccal


Nézzük a krumplis tésztára a leves ötletet ma. Tartalmas és nagyon finom végeredmény fog a fazékban rotyogni, amikor elkészítjük.

Elkészítési idő (kész krumplis tésztával): kb. 45 perc
Hozzávalók 4 személyre:

30 dkg krumplis tészta
25 dkg darált hús
20 dkg sárgarépa
5 dkg burgonya
5 dkg fehérrépa
1 ek. aprított petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma + 5 dkg felaprítva
só, bors
őrölt fűszerpaprika
kb. 2,5 l víz
2 ek. étolaj/olívaolaj 

A zöldségeket meghámozzuk, a sárga- és fehérrépát felkarikázzuk, a krumplit felkockázzuk és egy lábasba tesszük. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk és az előbbiekhez adjuk. 

2 ek. olajat adok a zöldségekhez és 2-3 perc alatt kicsit megpirítjuk azokat. 

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, 1 ek. petrezselyemzöldet rászórunk és fűszerpaprikával meghintve összekeverjük az alapunkat. Ezek után felöntjük vízzel. 

Közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek már megfőttek, de mégis roppanósak még. 

Ekkor tesszük a levesbe a gombócokat, melyeket a következő módon készítünk el: 

Összekeverjük a húst 1 kk. sóval, 1. kk. majorannával, 5 dkg apróra vágott vöröshagymával Ezután kisebb gombócokat formázunk a húsból. Mindenki a saját ízléséhez mérten készítsen húsgolyókat!

A tésztát kb. 4-5 mm vastagságúra kinyújtjuk. Kb. 5x5 cm-es kockákat vágunk a tésztából és egy-egy húsgolyót a tészta közepére teszünk. Ráhajtjuk a tészta sarkait a húsra és gombóccá formáljuk a tésztát a két tenyerünk között.

Végül a levesbe dobjuk az elkészült gombócokat és körülbelül 10 percig főzzük. 

Tálaláskor egy kis friss petrezselyemmel megszórjuk ezt a tartalmas levest!