Villányi pincesor - Barangolások a Dél-Dunántúlon


 "A bor az összes illatával, aromájával, a könnyedségével, a testességével lényegében olyan, mint az ember, ezért is olyan nemes dolog. Nem a külsejét nézve, hanem az ízét megérezve ismered meg."
Cserna-Szabó András

A csarnótai ebéd után a közeli Villány felé vettük utunkat. Az ország egyik legismertebb borvidéke és sok-sok neves borászat központja lásd például Sauska, Bock, Gere... Személy szerint a rozé és vörösborok rajongója vagyok. Ezen a területen kiváló borokra bukkanhat az ember egy-egy borkóstoló keretein belül. Nem véletlen, hogy 1987-ben megkapta a település a "Szőlő és bor" városa címet a nemzetközi zsűritől.

VILLÁNYRÓL RÖVIDEN
Villány térsége már a bronzkorban lakott volt. Szőlőtermesztésről pedig már római korból származnak tárgyi emlékek. A helyi mediterrán jellegű klíma kedvező a borászat számára. A 2000-ben városi rangot nyert Villány neve feltehetően egy családnévből származik. A településen és környékén közel 200 család foglalkozik borászattal. Az "Év borásza" kitüntető címet már négyen megkapták erről a vidékről! 
A levendulákkal szegélyezett főutcán hangulatos pincesor várja a borturistákat. Hivatalos adatok szerint 59 pince áll itt. Bővebben itt olvashattok a villányi borútról:http://villanyiborvidek.hu/hu/rolunk/borut-egyesulet

 Egy fiatalos borbár felé vettük az irányt. 7773 borászat saját borait és más helybeli minőségi borokat is ajánl a betérő vendégeknek. 7773 elnevezés gyökere igen egyszerű: ez a számsor Villány irányítószáma. Borászuk 2009 óta Vetési Ákos Alex a Sauska márka exmunkatársa.

Vendéglátónk és egyben a borok bemutatója Pilgermajer Zsolt volt. Egyszerű, mindenki számára érthető magyarázattal ajánlott három italt. Egy olaszrizling, egy rosé és egy vörösbor került a poharakba. Személy szerint alamuszi volt a befutó nálam :-) Ez a vörösbor tipikus este ücsörgős, beszélgetős, a nap fáradalmai után lelazítós választás. Általánosságban elmondhatom, hogy a pincészeteknél az eladó palackozott borok igen jó árban vannak. Érdemes egy bortúra alkalmával több üveggel beszerezni. Így biztosan jó minőséget kapunk kedvező áron.
A helyszín tetszett. Modern,kényelmes berendezés várja a betérőket ezen a helyen. Viszont lent hagyományos, takaros pincében sorakoznak a palackozott borok. Két stílus keveredik, de mégis tökéletesen megfér egymás mellett. A boraik ígéretesek, biztosan hallani fogunk még róluk.


Ezen a kóstolón megtudhattunk egy fontos információt. A fenti poháron és itt a címkén is egy pici kikerics védjegy látható.
"A magyar kikericset ábrázoló védjegy jelentése a villányi borok címkéjén - csak a 2006-os évjárattól kezdve - a gondos és szorgalmas kezek által, szabályozott körülmények között készített, a borvilág egyik legérdekesebb borvidékén termett bort jelenti. A kikerics a villányi védett eredetű borok szimbóluma, a villányi borok védelmét és hitelét jelzi.

A kikerics egyedülálló, kizárólag a Szársomlyó hegy déli oldalán, a meleget elsőként megháláló, a legkorábban nyíló virág. A villányi bor is ilyen, mert a Szársomlyó és a Villányi hegység hegyoldalaiban, dombtetőin és völgyeiben, a legtöbb meleget élvező szőlőültetvények terméséből készül.

Ahogy a kikerics védett növénye a magyar élővilágnak, úgy védik a villányi bor eredetét és karakterét is, mint a magyar borkultúra kincsét.

Védjük a termőhelyet, mert a borok gazdagságát, gyümölcsösségét és érettségét ilyen talajon érik el. A hegyoldalak, völgyek fekvése teszi a villányi bort villányivá. Kijelöljük és védjük a borvidék határait, a termőhelyet minősítjük, a dűlőket megkülönböztetjük.

Az itt termeszthető fajták listájához, a termesztési és borászati technológiáját megadjuk, és ellenőrizzük. A hagyományokat megvédjük, a borok érlelését és mennyiségét folyamatosan számon tartjuk.


Ha egy bor a Villányi borvidék eredetvédelmi szabályzatában előírt követelményeknek megfelel és a Borvidéki Borbíráló Bizottság is megfelelő minőségűnek, - a „Villányi classicus” vagy a „Villányi prémium” és legújabban a " Villányi super premium" kategóriára alkalmasnak - tartja, akkor viselheti a kikerics védjegyet."
Szöveg forrása:http://villanyiborvidek.hu/villanyi-borvidek/eredetvedelem-kikerics-vedjegy


Bármelyik pincéhez vezet is utatok nem fogtok csalódni. Kedves kiszolgálás, olykor élőzene, ízletes falatok, finom borok és nyugalom vár benneteket a villányi pincesoron.


Népszerű bejegyzések