Gasztrotúra magyar és horvát Baranyában - Amikor a lélek, a gyomor és a szív is jóllakik!





"A boldogság talán az erdőben élő szarvashoz hasonlítható leginkább. 
 Néha előjön az erdő sűrűjéből, és meglátogat..."
Phyllis Theroux


Különleges indítást szántam ennek a bejegyzésnek, mivel az elmúlt két nap is így telt. Ott bukkantam valódi értékekre, szívet-lelket melengető ételekre, kivételes emberekre, ahová már egy ideje húz a szívem, de mégis kiesett a látókörömből eddig. A hétvégén Baranya megye gasztronómiai értékeit fedeztük fel határon innen és túl egy maréknyi csapattal.

Egy csipet ízelítőt kaptok most az útvonalunkból! Azért ilyen keveset, mert később egyenként, részletesen bemutatom Nektek az állomásokat. Egy bejegyzésben egyszerűen lehetetlen összefoglalni a két nap élményeit és érdekességeit. Tehát egész héten együtt fogunk barangolni a Dél-Dunántúlon. Nem fogjátok megbánni! Mindegyik állomást teszteltük és pozitív benyomással távoztunk. Legyen Nektek egy általános sorvezető az alábbi leírás, amit a magyar és horvát Baranyában eltöltött kellemes két nap alatt kipróbálhattok.Holnaptól pedig naponta megosztom saját élményeimet a túra egyes állomásaival kapcsolatban.



Gasztrokaland magyar és horvát Baranyában


  • Első állomásunk Csarnóta, Tenkes Csárda, amely 1889 óta várja a megfáradt utazókat, éhes vendégeket. Az ételek és a hangulat mintapéldája egy igazi csárdának. A minőségi alapanyagokkal dolgozó konyha, a kiemelkedő tudású szakmai háttér nem fog csalódást okozni senkinek sem. Többek között lenyűgöző 70 dkg-os betyár pecsenyével várják az éhes vendégeket és a Tenkes gulyás is kihagyhatatlan! A héten megtudhatjátok, hogyan kapcsolódik össze ez a csárda az általam oly szeretett párizsi Le Cordon Bleu főzőiskolával.
  • A tartalmas ebéd után most már felkerekedhet az ember egy környékbeli rövid túrára. Villány tökéletes hely egy kis sétára. Az ország neves pincészetei közül sok itt kap helyet. Egy kis borkóstolóra érdemes betérni bármelyik pincészethez. Most egy fiatalos borbárt látogatunk meg. Ez a 7773.
  •  Következő állomás a horvátországi Kopácsi rét mocsaras-vadregényes vidéke. Természetvédelmi terület, ahol egyedülálló állatvilág él. Madárfajokból 296-ot, halakból 44 fajtát, emlősökből 55-öt jegyeztek fel. A Ramsari egyezmény része. Fahídjain kellemes sétát tehetnek a természetszeretők, sőt még hajózásra is van lehetőség. Ennek a területnek az egyik híres vendéglátóhelye a Kormoran étterem, mely csiptetős pontyáról, halászlevéről, vadgulyásáról és szívélyes vendéglátásáról híres.
  • Ha már teli a hasunk és nyugovóra térnénk a horvát határ mentén, akkor pihenjünk meg Csúzán a Piros Csizma Panzióban. Tökéletes alapunk  lesz a másnapi induláshoz. Ha vacsorázni szeretnénk vagy éppen már a másnapi reggelit tervezgetjük, akkor jó tudni, hogy helyi termelőktől szerzik be a lehető legtöbb alapanyagot. 
  • Csúzán járva nem lehet kihagyni a Kolar pincészetet. 15 fajta boruk és hihetetlenül ízletes vadszalámijuk messze földön  híres. A vendéglátásuk pedig csillagos ötös, hisz olyan szeretettel ritkán látják a betérő vendéget, mint itt.
  • Mielőtt Pécs felé vesszük utunkat, érdemes megállni Szederkényben. Itt található egy gazdaság, mely igazán sok funkciót lát el és számtalan minőségi alapanyagot termel. Ez az állomás speciális megálló volt esetünkben, tehát nem tud bárki bezörgetni a kapun. Saját nonprofit szervezetei konyháját látja el a "farm", de emellett a pécsi Jókai Bisztró és Jókai Cukrászda alapanyagait is itt termesztik meg.
  • Végül a kellemes utazást méltó módon zárjuk a pécsi Jókai Bisztróban elköltött ebéddel. A szederkényi birtokról származó alapanyagok adják az étlap vázát, de a többi alapanyagot is a környékbeli őstermelőktől szerzik be. Pécs mediterrán jellegű Jókai terén található az étterem az Elefántos házban.
Ízekben gazdag túránkat megéri egy nagy pécsi sétával zárni! Igazi feltöltődés! 

Tartsatok velem holnap az első izgalmas állomásra! Virtuálisan a Tenkes Csárdában találkozunk! 

Népszerű bejegyzések