MAILLE - mustárüzlet Bordeauxban


Ha egyszer tehetitek, akkor látogassatok el a híres francia MAILLE mustárok valamelyik üzletébe.
Már magában kuriózum egy mustárbolt, de ilyen igényes kivitelben, ekkora termékpalettával még soha nem találkoztam. Ma a Bordeauxban található üzletbe hívlak meg benneteket! 

A CÉG TÖRTÉNETE RÖVIDEN
Egészen 1747-ig repülünk vissza az időben, amikor apa és fia megalapította a L'Maison Maille márkát
1720-ban Antoine-Claude Maille (az apa) szesz- és ecetfőzőmester Párizsban élt. Felfedezte az ecet csodálatos tulajdonságát és megalkotta a Négy tolvaj névre hallgató főzetét (fehérbor, vörösbor, különféle gyógynövények desztillált elegye), mely "megmentette" Marseilles lakóit. Ugyanis úgy vélték, ha egy teáskanálnyit vízbe tesznek ebből a szerből és bedörzsölik vele magukat, akkor megóvja őket a pestistől. 22 évet ugrunk előre az időben és Antoine-Claude (a fiú) a családi vállalkozásban 1742-ben, mint ecetkészítő mester szerepelt. Hosszas kísérletezések után pedig piacra dobta ízletes mustárjait a mester. 1747-ben Párizsban a Rue St-André nyitotta meg a család az első nagysikerő üzletét. Ebben az évben a L'Maison Maille hivatalos beszállítója lett XV. Lajos francia király udvarának. A tulajdonos 84 fajta mustár és 120 fajta ecet receptjét hagyta az utókorra, melyből a mai napig inspirációt merít a fejlesztésekért felelős szakmai csapat. 
2000-ben az Unilever vásárolta meg a céget, azóta az ő irányításuk alatt él tovább a márka.



AZ ÜZLET 

Minden egyes utazásunk során milliónyi felfedezendő gasztrohelyet gyűjtök össze. Bordeauxban a Maille üzlete nem maradhatott ki a sorból. Az üzlet a város szívétől nem messze található. Helyi közlekedéssel roppant könnyen megközelíthető. 
Letisztult, modern, jól átlátható üzletben szinte a teljes termékpaletta megtalálható: mustárok, ecetek, savanyúságok, fleur de sel fűszersók. 



A kínálatban fantasztikus ajándékcsomagokra is rátalálhat az ember legyen szó a legegyszerűbb mustárválogatástól egészen egy tucat finomságot tartalmazó Maille kosárig. 
Mindezek mellett könyvek, poszterek, konyhai textíliák is kaphatóak itt. 



A bolt közepén elhelyezkedő hosszú pult meghatározó és látványos része a berendezésnek. Fekete és arany szín elegáns kombinációja. A pulton pedig sörcsapokra emlékeztető adagolók állnak. Ezeket a csapokat 1996-tól vezette be a MAILLE és csak és kizárólag az időszakos, limitált kiadású mustárokat találhatjuk itt. Ezekből is vásárolhatunk. Három méretű ikonikus parafadugóval zárható kőhatású üvegbe tölthetjük ezeket a finomságokat. 
Az összes terméket meg lehet kóstolni. Elmagyarázzák az eladók, hogy melyik a frissebb, csípősebb és melyik fajta mondjuk az újdonság. Mindegyik termékről a leírást megtaláljuk angolul és franciául. A világ legismertebb mustármárkája minden évben valamilyen újdonsággal, új ízzel örvendezteti meg a vásárlókat. Ezen egy profi fejlesztő séf csapat dolgozik.



Egy nagy táblán végigkövethetjük a fázisait annak, hogy hogyan kerül a vásárló asztalára a kész termék. 
Megtudhattam, hogy a mustárkészítés nem is olyan egyszerű művelet. Fajtánként más-más őrlési technikát használnak, léteznek magos mustárok, és finomra őrölt mustármagból készült dijon-i fajták. 
Mivel az ecetekről sem szabad megfeledkezni, így ezekről is mesélek röviden. A vörösboreceteket tölgyfa hordókban érlelik. A folyamat hasonló, mint a bor készítésekor. Fontos az is, hogy milyen fából készül a tároló hordó, mert még ez a tényező is plusz ízt ad a végső termékhez.   
A mustármagokat Burgundia szívében termesztik és szigorú minőségi kritériumoknak kell megfelelniük. 
Az ecetet igen sokoldalúan használhatjuk. A leggyakrabban valamilyen savanyúság készítésekor vesszük elő ezt a hozzávalót. A MAILLE erről sem feledkezett meg. Apró hihetetlenül finom uborkákat árulnak különböző ízesítésben tasakos vagy üveges kiszerelésben.


A híres és egyedülálló MAILLE mustáros övegekről is szót kell ejtenem. A XVIII. század elején kőedényekben tárolták a mustárt az alapítók. 1931-ben szerették volna a tulajdonosok ismét a régi formát látni. Ezért Jean-Herbout tervezte meg az elegáns fekete-arany kombinációt és a homokkő mintás parafa dugóval zárható edényeket, melyen szerepel a cég neve, a logó és az alapítás dátuma. 



A fekete táblákon arany betűkkel mindenütt megtaláljuk angol nyelven a szekrényre kirakott feliratokat, melyek segítenek útbaigazítani bennünket. Akár ízvilágok szerint csoportosítva válogathatunk a mustárok közül. A legváltozatosabb ízesítésekkel találkozhatunk: vörösboros, mézes, zöldfűszeres, szarvasgombás, fehérboros. A receptkehez elképesztő alapanyagokat használnak, ilyen mondjuk a mangó, áfonya, Cognac, kéksajt, kókusz, málna, pezsgő, gomba, vöröshagyma, pesto, dió, gyömbér...
Hihetetlenül kreatívak. Ha valaki otthon szeretne kísérletezni, akkor kiváló inspirációul szolgálnak ezek a termékek. 






Végül ezzel a fotóval búcsúzom tőletek. Aki szeretné, akár az összes mustárt is végigkóstolhatja az üzletben. Erre találhatóak a termékek előtt a kicsi faspatulák és mini grissinik. 
Ha utatokba esik bármely ország, bármely városában egy MAILLE üzlet mindenképpen térjetek be!  







CÍM: 33000 Bordeaux 40, Cours de l’Intendance

WEB: https://uk.maille.com/
NYITVA: Hétfőtől - Szombatig 10-19 h
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések