Tunéziai töltött tintahal



 A főzés számomra egy kapocs kultúrák, emberek, idegen országok között. Egy nyelv, amelyet mindenki ért, mindenki szeret és egy finom étel elkészítése közben még láthatatlanul is közös hullámhosszra kerülnek az abban résztvevők. 
 
Ezért szeretek időközönként számomra ismeretlen terepre tévedni. Ilyen volt ez a tunéziai főzőkurzus, ahol Mohamed Boujelben tunéziai séf osztotta meg praktikáit velünk. Elmondta, 1976 óta oktat tunéziai konyhai képzéseken, a tunéziai Toques Blanches egyik alapító tagja és szívügyének tekinti a helyi gasztronómia népszerűsítését és a fiatalok képzését. 

Ez a bejegyzés most egy mennyei töltött tintahalról fog szólni. Mindenkit le fogtok nyűgözni vele, ha elkészítitek.

Hozzávalók 4 főre a tintahalhoz:
4 db normál méretű, tisztított tintahal
12 dkg garnéla 
2 db főtt tojást 
1 db nyers tojás 
fél csokor petrezselyem 
50 dkg főtt spenót 
5 gr szárított menta 
10 dkg főtt rizs 

őrölt fekete bors 

Hozzávalók a mártáshoz:
3 db paradicsom 
10 dkg vöröshagyma 
4 gerezd fokhagyma 
2 ek. olívaolaj 
10 dkg harissa krém 
50 dkg sűrített paradicsom 

őrölt fekete bors

Főzésre váró betöltött tintahalak

Elkészítés

➽A tintahal csápokat, a garnélát, a petrezselymet, az előfőzött spenótot és főtt tojást vágjuk apróra, keverjük össze, sózzuk, borsozzuk.


Fedő alatt
➽Ehhez a keverékhez adjuk hozzá a főtt rizst, a nyers tojást és a szárított mentát. Ezt bele kell tölteni a tintahalakba, a végeket össze kell tűzni. Így megy majd a serpenyőbe.

➽Ezután elkészítjük a szószt, amiben főni fognak a tintahalak: kis olajon megpirítjuk a paradicsom pürét, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, paradicsomot, paprika krémet, majd sózzuk, borsozzuk.

➽ Végül a töltött tintahalakat a szószba tesszük és egy fedővel lefedve, időnként átforgatva lassú tűzön 20 percig főzzük.

➽ Rizzsel és salátával felszeletelve tálaljuk a tintahalat. Részemről két plusz tippet adnék Nektek. 
Érdemes a paradicsomos szószt átpasszírozni és a tintahal mellé tálalni.
Továbbá a szeleteléssel várjatok egy kicsit, hagyjátok a szószból kivéve hűlni a töltött halat és egy éles kés segítségével egyszerűbb dolgotok lesz a tálaláskor. 
 
Töltött tintahal rizzsel és fűszeres paradicsomszósszal



További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             
  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések