Megjelent a MúzeumCafé Gasztro
Egy remek kiadványra szeretném felhívni a figyelmet. Hozzám hasonló
gasztrotörténelem rajongók kifejezetten szeretni fogják. Remek
fotóválogatások találhatóak a kiadványban a gazdag szellemi csemege
mellett.
A gasztronómia mint művészet, hagyomány és muzeológiai
feladat –
a téma sokrétű megközelítésével foglalkozik a MúzeumCafé 71. száma.
A hazai és külföldi múzeumi bisztrók és éttermek világába
Sümegi Noémi vezeti be olvasóinkat, Németh István írásában a „nagy zabálás”
ábrázolásait tekinti át a németalföldi festészetben.
Három hazai brandmúzeum
történetét és kiállítását mutatják be a lap szerzői: a Zwack Unicumét (Gréczi
Emőke), a Dreherét
(Berényi Marianna) és a Törleyét (Hamvay Péter). Basics
Beatrix
a magyar arisztokrácia ebédlőjébe invitálja az olvasót,
Szilágyi Judit
Déry Tiborék vendéglátói szokásait eleveníti fel,
az egykori házvezetőnő
jegyzetei alapján. Sári Zsolt
a Skanzen kiállított és használatba vett
„konyháiról”, Zay Orsolya a történeti főzésekről, Kerényi-Nagy Viktor a
bormúzeumok ideális kiállításairól, Rátonyi Gábor Tamás a hajdani rákospalotai
kisvendéglőkről ír, Juhász Sándor pedig a „vendéglátós” Glück Frigyes
műgyűjteményét mutatja be.
Két interjú is kapcsolódik a lapszám tematikájához: Saly
Noémivel Karácsony Ágnes beszélgetett a kávéházi kultúráról,
Szikra Renáta
pedig Mucsi Emesével és Szalipszki Judittal készített interjút a kortárs
művészet és a gasztronómia kapcsolatáról.
A Szemle rovatban Saly Noémi Gellért 100 könyvéről
(Karácsony Ágnes), a kétkötetes Szilágyi János György-monográfiáról (Péntek
Orsolya) és Sedlmayr Krisztina A modern háztartás születése című munkájáról
(Berényi Marianna) lehet olvasni.
Rostás Péter megható nekrológban búcsúzik Dávid Ferenctől.
Regős Csilla Wes Anderson bécsi kurátori kiállításán szerzett tapasztalatait
foglalta össze a MúzeumCafé számára, Odler Zsolt pedig az aszódi múzeum egyik
különleges gyűjteménycsoportjára hívja fel a figyelmet.
A Híreket és a Kalendáriumot Magyar Katalin szerkesztette, a
lapszám portréfotóit Szesztay Csanád készítette. A lapterv, címlapján egy
Michelin-csillagos múzeumi falat fotójának felhasználásával, Pintér Józsefnek
köszönhető.
Szöveg forrása: http://muzeumcafe.hu/hu/megjelent-muzeumcafe-gasztro/
Megvásárolható: Inmedio újságárusoknál
Ára: 1390 Ft