Juhtúrós pogácsa, ami napokkal később is puha
A bogárzói tanyanapon sikerült kiváló juhtúrót vásárolnom, így szinte egyenes volt az út egy finom juhtúrós pogácsához. A kemencét szépen felfűtöttem és egy vacsora utáni "borkísérőt" sütöttem. A legjobb, hogy még másnap, sőt harmadnap is puha marad ez a változat!
Elkészítési idő: 10 perc, 1 éjszaka pihentetés és kb. 20-25 perc sütés
Hozzávalók kb. 80 darabhoz (pogácsaszaggató méretétől és a tészta vastagságától függ)
35 dkg juhtúró
20 dkg sertészsír
1 db tojás + 2 db tojássárgája a kenéshez
2 tk. só
60 dkg liszt + liszt a nyújtáshoz
0,5 dl tej
1 kk. cukor
3 dkg élesztő
2,5 dl tejföl (20%-os)
➽ Fél deciliter langyos tejben egy kávéskanál cukrot és 3 dkg elmorzsolt élesztőt felfuttatunk.
➽ A lisztet átszitáljuk és egy nagy tálba öntjük.
Hozzáadjuk a sertészsírt, a túrót, tejfölt, 1 db egész tojást, továbbá 2 teáskanál sót.
A felfuttatott élesztőt is beleöntjük és alaposan összegyúrjuk az egészet.
➽ Nagyban
függ a liszt minőségétől, hogy milyen lesz a tészta. Ha túl száraz és
nem áll össze, akkor adjunk hozzá még egy kevés tejfölt. Ha pedig túl
nedves/ragadós, akkor még egy kis lisztet szórunk ár és így simára
dolgozzuk.
➽ Egy zacskóba/ fóliába csomagolva a hűtőben
pihentetjük a tésztát minimum 2 órán keresztül, de a legpraktikusabb, ha
1 éjszakát áll a pogácsa.
➽ Egy kis praktika. Vagy lisztezett
deszkán nyújtunk ujjnyi vastag pogácsatészát, vagy egy sütőpapíron. Az
így kapott téglalapot éles késsel berácsozzuk.
Pogácsaszaggatóval
kicsi korongokat vágunk és a sütőpapírról leszedjük a pogácsák körül a
tésztát és egyszerűen csak áthúzzuk a tepsibe az egész kiszaggatott
adagot.
➽ Nincs más dolgunk, csak felvert tojássárgájával megkenni a sós sütemények tetejét.
➽ Ízlés szerint szórhatunk rá szezámmagot, mákot, sajtot..., de én most a natúr változatot részesítettem előnyben.
➽ Kemencében
kb. 200 °C-os aljon 20-25 perc sütést igényel. Szép világos aranybarnák
lesznek. Előmelegített sütőben 25-30 perc a sütést igényel
villanysütőben kb. 200°C-on, gázsütőben kb. 5-ös fokozaton.
Végül már csak egy pohár hideg borra van szükség a kisült pogácsák mellé és már indulhat is a beszélgetés!
