Szilvás muflon nyársak
A vadhúsok közül szerintem
igen kevesen ismerik a muflont. A terítékre hozása sem a legegyszerűbb
és a szaporult sem olyan mértékű, mint mondjuk egy vaddisznónál.
Így
igen ritkán lehet belebotlani ebbe a nemes alapanyagba. Nekem kicsit
édeskés a hús és minimálisan a kecskére emlékeztet. A Villányi Vadnál
vásároltam szépséges mufloncombot. Egy kis pácolás után pedig a grillre
került néhány más alapanyaggal együtt. Körülnéztem a kertben és ezekből
alkottam valami finomat.
Hozzávalók 6 db nyárshoz:
6 db 20 cm-es rozmaringág
50 dkg mufloncomb
12 db szilva
25 dkg gomba
A rubhoz vagyis a száraz pácfűszerhez egy mexikói jellegű keveréket készítettem
őrölt piros fűszerpaprika
szegfűbors
koriander
szezámmag
római kömény
oregánó
petrezselyem
só
olívaolaj
MI AZ A RUB?
Szárazpác, mellyel intenzíven beszórjuk a húsokat. A BBQ mesterei ismerik minden praktikáját ennek a fűszerezési módnak
Bővebben itt olvashattok róla: https://bit.ly/34FnrYr
➽ A mufloncombot felkockázzuk kb. 3x3 cm-es darabokra.
➽ A
száraz páchoz, vagyis a rubhoz vagy magunk készítünk a fenti
alapanyagokból egy mexikói jellegű pácot vagy pedig mexikói
fűszerkeveréket vásárolunk.
➽ A bepácolt húsokat folpackkal lefedve egy éjszakát pihentetjük.
Másnap a szilvákat megmossuk, megfelezzük és kimagozzuk.
A gombákat megmossuk, majd mérettől függően elfelezzük vagy negyedeljük azokat.
➽ 6
vastagabb kb. 20 cm hosszú friss rozmaring ágat vágunk. Kicsit
lecsupaszítjuk a "nyársunk" elejét a levelektől, hogy könnyebben húzzuk
rá az alapanyagokat.
➽ Majd az alapanyagokat felváltva
elkezdjük a rozmaringágakra húzni: fűszeres muflon comb, gomba,
szilva... Ameddig van az alapanyagunkból.
➽ Vékonyan megkenjük a nyársakat olívaolajjal. Már csak a sütés marad hátra.
➽ Ha már a grillünk alatt fehéren izzik a faszén vagy a brikett, akkor érdemes rátenni a nyársakat.
Szándékosan
nem írtam időt, hisz függ a vad korától, a hús vastagságától, a grill
hőmérsékletétől, hogy mennyi a sütési idő. Gyakran forgatva, még egyszer
sütés közben olívaolajjal megkenve kb. 20-25 perc a sütési idő. De
figyeljetek rá nagyon, mert könnyen kiszáradhat, hisz a vadhúsnak
minimális zsírtartalma van.
Az elkészült nyársak olyan jól
sikerültek, hogy szinte azonnal elfogytak. Egy kis saláta vagy sült
zöldség vagy steak burgonya, no meg egy pohár rozé jól passzol hozzá!