Freyja - The croissant story

 

Igazán üdítő egy olyan színvonalú pékségbe betérni, amely Európa bármely pontján megállná a helyét. De nekünk most nem kell országhatárt lépnünk, elegendő Budapestig utaznunk. Ha a főváros felé visz az utatok, akkor mindenképpen látogassatok el a Freyjaba friss, ropogós croissant csodákért. 2019. február 23-án nyitotta meg kapuit ez a skandináv, minimalista stílusú haladó szellemű pékség. 

 

Igazi különlegessége, hogy dán receptek alapján kovásszal készülnek a vajas hajtogatott croissantok. Képzeljétek el, hogy egy adag nyers tészta elkészítése 4 napba telik, mivel a kovásszal való kelesztés, a hajtogatás és a vaj bedolgozása ennyi időt vesz igénybe. 

Szombat reggeli nyitásra toppantunk be. Már akkor a környékbeliek hosszú sorokban kígyóztak. Volt aki takaros dobozba csomagoltatta a frissen sült croissantokat, volt olyan aki a reggeli brunch saláta és croissant kettősét fogyasztotta az asztalnál. Ki a reggeli kutyasétáltatás közben a kutyussal tért be, mert igen, ez egy állatbarát hely. Sőt még arra is gondolnak a hely üzemeltetői, hogy maszkokat is készítsenek elő ingyenesen azoknak, akik elfelejtettek magukkal hozni.

A kínálat roppant egyszerűen átlátható. A kirakatban csábítják kockára rakva két nyelven ismertetve az éppen aktuális frissen sült sós és édes péksüteményeket. A sima croissanttól kezdve a portói kacsamájason át, a pekándió pralinés karamellizált pekándiós- tejcsokoládés kockáig 7-8 fajta változat található naponta a kínálatban. Plusz még két reggeli. Remek speciality kávéval várják még az éhes betérőket. Apropó kávé. Első találkozásom a Freyja croissantokkal a Bányai By Beans kávézóban volt egy sonkás-sajtos változatban.     


Csupán egy fejlesztendő lenne. Az pedig az árak feltüntetése. Meg lehet kérdezni, a kasszánál és egy nyomtatott dokumentumon megtalálhatóak, de nem azonnal látja az ember. Egy sima croissant 450 Ft, az extrább változatok körülbelül 900 Ft-ba kerülnek, a kocka pedig 1300 Forintot kóstál. Nem olcsó első hallásra, de igazán különleges és a gyártásába invesztált rengeteg munka, a remek alapanyagok miatt minden Forintja megéri. Külön tetszik, hogy a hűtőben friss Freyja ivólevek kaphatóak. 

A reggeli brunchok megérnek egy külön bejegyzést. A roppanós vajas croissantokba különleges ízek bújnak: a norvég füstölt lazac, a friss torma, a buggyantott tojás. Ehhez pedig egy igazi ízbomba saláta készül házi savanyított lilahagymából, gránátalmából, tahiniből egy kis balzsamecettel és rukkolával.

 

Több kooperációról is hallhatunk a Freyja esetében. Az utóbbi időben például az őrségi Pajtában alkottak, most pedig a budai közönség számára hamarosan egy új üzletet nyitnak. 

Maga az üzlet roppant barátságos. A kiszolgálás iszonyatosan figyelmes és kedves. Készpénzzel és bankkártyával is fizethetünk. Mivel az alagsorban sülnek a friss péksütemények, így igazi vizuális robbanás, amikor a kedves péklányok felhoznak egy-egy nagy frissen sült tepsivel ezekből a csodákból. Én a pekándió pralinés változat érkezését láttam és gyönyörűségemben a szívemhez kaptam, hogy egy kicsit teátrális legyek! 😀

Ha csak egyetlen egy péksütit választhatnék itt, akkor az a fent említett pekándió pralinés kocka lenne. Igazi ízbomba! Egy ember nehezen tudja felfalni és nem csak az ízekben, de a formájában is roppant különleges.

ELÉRHETŐSÉGEK: 

Cím: 1074 Budapest, Szövetség u. 10-12.

Web: https://freyjacroissant.hu/

Nyitva: 

H-P 8-15 h

Szo - V 8-14 h


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések