Rozé karaj Ásós Géza módra - Egytálétel az első magyar cigány étterem tulajdonosától

 

Ásós Géza neve sokak számára ismerős lehet. Ő alapította a békési Kira Vendéglőt, vagyis Magyarország első cigány éttermét. Volt szerencsénk már többször kóstolni a remek csapat főztjét. A tulajdonos hitvallása, hogy szeretné, ha minden vendége elégedetten és jóllakottan távozna az asztalától és hírét vinné cigányos vendégszeretetének! Szerintem ebben soha nincs hiány! Soha nem felejtem el az első találkozást. Szegeden volt az egyik fesztiválon. Fecóm olyan jóízűen evett a Géza által készített csülkös pacalból, én pedig a töltött káposztát falatoztam örömmel, hogy a végén visszamentünk hozzájuk, megköszöntük a finom falatokat és olyan őszinte öröm volt Géza arcán, hogy az ember lelkét melengette. Pedig mi lehettünk aznap a kismilliomodik vásárlók. Természetesen gyorsan bevásároltunk és vittünk a családnak is ezekből az ételekből. 

Később nem volt kérdés, hogy az egész nagy családdal elmegyünk Békésre és meglátogatjuk az éttermet. Apa egyik születésnapját ünnepeltük itt. Ismét volt alkalmunk Gézával találkozni és ismeretlen ismerősökként fogadott bennünket a többi betérővel együtt. Még Apát is lenyűgözte mind az általa készített étel, mind pedig az a vendégszeretet, ami itt fogadott mindenkit.

Az ételek igazi, tartalmas romás finomságok sok-sok szeretettel készítve. 
De mitől más egy átlagos pacalpörkötnél az itt kapható változat? Vajpuha és elolvad az ember szájában a pacal. Nem kemény és nem rágós "törölköző". Sűrű szaftos füstölt csülökkel bolondított az étel. 
 
Egy kicsit több több fűszer, egy kicsit vibrálóbb ízek várják a lelkes kóstolókat. A szalonna, a füstösség is jellemző az autentikus cigányételekre. Géza bevallása szerint mindig érzésből főz. Már a vérében, kezében van minden mennyiség. Emlékszem a blog kezdetekor én is mindig azt mondtam, hogy érzésre kell az ételbe rakni a fűszerből, utána beláttam, hogy recepteket így nem oszthatok meg, de bevallom a mai napig érzésből főzök, receptek nélkül, ha magamról van szó. A recept egy alap nekem, egy kiindulási lehetőség, de a végeredmény rajtam múlik. Ezért izgalmas ez a fajta kreatív főzés. 

Számomra a pacal és a töltött káposzta mindig favorit, de az összes többi étel is csillagos ötös, friss, ízletes. Manapság ha egy étel jó, akkor igen ritkán van rá lehetőség megköszönni a szakácsnak. 
Itt még erre is adódott alkalom és nagyon pozitív látni az örömet a szakács arcán!  
Egyszerűen szeretem, ha valaki őszintén főz!

Szívből ajánlom, hogy látogassatok el Békésre a Kirába! 
Ma már sokkal nagyobb helyen, sokkal több vendéget tudnak vendégül látni, de változatlanul kiváló minőségű cigányos stílusban készített ételekkel. 
 
Ezért módosítottam a címet és a többi elérhetőséget: 
Figyelem frissített információk!
Új címen várja a vendégeket a Kira Vendéglő a régi Dübögő épületében:
Békés, Szántó Albert u. 2. 
Nyitva: Keddtől vasárnapig
Hétvégén asztalfoglalás kötelező: 06 70 329 6122
Keddtől csütörtökig 11 órától 16 óráig
Pénteken és szombaton 11 órától 21 óráig
Vasárnap 11 órától 16 óráig

Ma már két helyen is megtalálhatóak a cigányos finomságok: Békésen és nyáron Gyulán a fürdőnél. Sőt mostantól Cigány Street Fooddal is megörvendeztetik az éhes vendégeket Békésen. A pacalos lángostól kezdve, a tepertős-hagymás bodagon át, Géza lepényét is megkóstolhatjátok.
 


De kanyarodjunk vissza a recepthez, mert az is lesz most! Ásós Gézának van egy nagyon szerethető, közérthető főzőműsora is, melynek nagyon örültem, amikor a Facebookon olvastam. 
Sikerült felkutatnom, hogy melyik csatornán és elcsíptem az egyik adást. Örülnék, ha az interneten is visszanézhető lenne minden felvétel, de most így csak néha-néha tudok egy-két szuper receptet elcsípni. 

Ez a rozés karaj igazi nyári étel, de nálunk ezután nem csak a forró hónapokban kerül az asztalra. 
Az eredeti felvételen ennél jóval nagyobb volumenben készült ez az étel. Az alapanyagok mind megegyeznek a szakács által leírtakkal, csupán néhány pici fogásban tértem el a látottaktól.

Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 2-3 személyre
50 dkg karaj
15 dkg füstölt fehér szalonna
30 dkg alma 
15 dkg vöröshagyma
30 dkg zöldborsó
3 dl rozé
1 db citrom
1 db enyhén csípős piros paprika 
őrölt fekete bors 
7 dl húsleves
kb. púpozott 3 ek. liszt
1 db tojás
víz
20 dkg tejföl
1 ek. aprított friss kapor v. szárított kapor

Elkészítés

➽ Körülbelül 1 cm vastag karajszeleteket vágunk, a füstölt szalonnát és a megtisztított vöröshagymát felkockázzuk.
 
➽ A füstölt szalonnát megpirítjuk, majd kiszedjük. Az edényben maradt zsíron a hagymát pár perc alatt megpároljuk (nem kell üvegesre) és a karajszeleteket is megsütjük mindkét oldalon egy kicsit.
 
  Ezután felöntjük a húst a rozé harmadával és hozzáadjuk a lepirított szalonnát is. Közepes lángon főzni kezdjük az ételünket folyamatosan belepakolva a hozzávalókat.
 
➽ Egy citromot elfelezünk. Az egyik felének a levét rányomjuk a hússzeletekre, a másik felét pedig az edénybe tesszük.  
 
➽ Hozzáadunk 30 dkg zöldborsót, és egy darab enyhén csípős piros paprikát. Majd 5 dl húslevessel felöntjük az egészet. Sóval és őrölt fekete borssal ízesítjük az ételünket.
 
➽ Ezután a felkockázott almát tesszük bele a fazékba. Meglocsoljuk a rozé második harmadával  és még kb. 2 dl húslevessel az edény tartalmát.
 
➽ Galuskát készítünk 2 ek. lisztből, 1 tojásból, csipet sóból és pici vízből. Kanál segítségével apró galuskákat szaggatunk az ételbe. 
 
➽ Könnyű habarást készítünk. 2 dl tejfölt kb. 1 púpozott evőkanál liszttel, a kaporral és egy kis főzőlével csomómentesre keverünk. Ezzel alacsony lángon behabarjuk az étel.   
 
➽ Ez a laktató, friss egytálétel nálunk igazi kedvenc lett. Tálaláskor megszórhatjuk egy kis kaporral és egy kis citrommal díszíthetjük.
Igazán hálás vagyok ezért a receptért! 
Kellemes kuktálkodást kívánok mindenkinek, aki elkészíti!    
 




https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

              

  Nyomtasd ki a bejegyzést!



Népszerű bejegyzések