Rozé karaj Ásós Géza módra - Egytálétel az első magyar cigány étterem tulajdonosától

 

Ásós Géza neve sokak számára ismerős lehet. Ő alapította a békési Kira Vendéglőt, vagyis Magyarország első cigány éttermét. Volt szerencsénk már többször kóstolni a remek csapat főztjét. A tulajdonos hitvallása, hogy szeretné, ha minden vendége elégedetten és jóllakottan távozna az asztalától és hírét vinné cigányos vendégszeretetének! Szerintem ebben soha nincs hiány!

Az ételek igazi, tartalmas romás finomságok sok-sok szeretettel készítve. 
A pacal mindig favorit, de az összes többi étel is csillagos ötös, friss, ízletes. Manapság ha egy étel jó, akkor igen ritkán van rá lehetőség megköszönni a szakácsnak. Itt még erre is adódott alkalom és nagyon pozitív látni az örömet a szakács arcán!  
Egyszerűen szeretem, ha valaki őszintén főz!

Szívből ajánlom nektek őket:
Cím: 5630 Békés, Táncsics u. 6. 
Nyitva: H-Szo 11-21 óra között

Ma már három helyen is megtalálhatóak a cigányos finomságok: Békésen, Békéscsabán, Gyulán a fürdőnél. Sőt mostantól Cigány Street Fooddal is megörvendeztetik az éhes vendégeket Békésen. A pacalos lángostól kezdve, a tepertős-hagymás bodagon át, Géza lepényét is megkóstolhatjátok.
 


De kanyarodjunk vissza a recepthez, mert az is lesz most! Ásós Gézának van egy nagyon szerethető, közérthető főzőműsora is, melynek nagyon örültem, amikor a Facebookon olvastam. 
Sikerült felkutatnom, hogy melyik csatornán és elcsíptem az egyik adást. Örülnék, ha az interneten is visszanézhető lenne minden felvétel, de most így csak néha-néha tudok egy-két szuper receptet elcsípni. 

Ez a rozés karaj igazi nyári étel, de nálunk ezután nem csak a forró hónapokban kerül az asztalra. 
Az eredeti felvételen ennél jóval nagyobb volumenben készült ez az étel. Az alapanyagok mind megegyeznek a szakács által leírtakkal, csupán néhány pici fogásban tértem el a látottaktól.

Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 2-3 személyre
50 dkg karaj
15 dkg füstölt fehér szalonna
30 dkg alma 
15 dkg vöröshagyma
30 dkg zöldborsó
3 dl rozé
1 db citrom
1 db enyhén csípős piros paprika 
őrölt fekete bors 
7 dl húsleves
kb. púpozott 3 ek. liszt
1 db tojás
víz
20 dkg tejföl
1 ek. aprított friss kapor v. szárított kapor

Elkészítés

➽ Körülbelül 1 cm vastag karajszeleteket vágunk, a füstölt szalonnát és a megtisztított vöröshagymát felkockázzuk.
 
➽ A füstölt szalonnát megpirítjuk, majd kiszedjük. Az edényben maradt zsíron a hagymát pár perc alatt megpároljuk (nem kell üvegesre) és a karajszeleteket is megsütjük mindkét oldalon egy kicsit.
 
  Ezután felöntjük a húst a rozé harmadával és hozzáadjuk a lepirított szalonnát is. Közepes lángon főzni kezdjük az ételünket folyamatosan belepakolva a hozzávalókat.
 
➽ Egy citromot elfelezünk. Az egyik felének a levét rányomjuk a hússzeletekre, a másik felét pedig az edénybe tesszük.  
 
➽ Hozzáadunk 30 dkg zöldborsót, és egy darab enyhén csípős piros paprikát. Majd 5 dl húslevessel felöntjük az egészet. Sóval és őrölt fekete borssal ízesítjük az ételünket.
 
➽ Ezután a felkockázott almát tesszük bele a fazékba. Meglocsoljuk a rozé második harmadával  és még kb. 2 dl húslevessel az edény tartalmát.
 
➽ Galuskát készítünk 2 ek. lisztből, 1 tojásból, csipet sóból és pici vízből. Kanál segítségével apró galuskákat szaggatunk az ételbe. 
 
➽ Könnyű habarást készítünk. 2 dl tejfölt kb. 1 púpozott evőkanál liszttel, a kaporral és egy kis főzőlével csomómentesre keverünk. Ezzel alacsony lángon behabarjuk az étel.   
 
➽ Ez a laktató, friss egytálétel nálunk igazi kedvenc lett. Tálaláskor megszórhatjuk egy kis kaporral és egy kis citrommal díszíthetjük.
Igazán hálás vagyok ezért a receptért! 
Kellemes kuktálkodást kívánok mindenkinek, aki elkészíti!    
 




https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

              

  Nyomtasd ki a bejegyzést!



Népszerű bejegyzések