2013. január 11., péntek

Rozmaringos kolbász


Ismét ugrunk egyet az ízesített kolbászok palettáján. Egy egyszerű rozmaringos történet keveredik be a receptek sorába. Szinte bármilyen szárított fűszert rakhattok bele majoranna, kakukkfű... csak a ti ízlésetek szab határt.

1 kg darált hús (ne legyen túl száraz)
1 dkg őrölt paprika (csemege)

1 dkg szárított rozmaring
1 dkg bors
2,5 dkg só
6 gerezd zúzott fokhagyma
Köménymag ízlés szerint! (Nagyon furcsa lehet sokótoknak, hogy nincs benne ez a fűszer, de családi okok miatt így készítjük! Mindenki a maga ízléséhez mérten fűszerezzen!)
bél a betöltéshez
Majd a szokásos metódus következik:
A húst szépen elterítem és megszórom a fűszerekkel, sóval és fokhagymával.

Ezután minimum kétszer átgyúrjuk és egy éjszakát pihentetjük (ahogyan korábban jeleztem, mi azért tesszük ezt, hogy jobban összeérjeneke az ízek.

Másnap már csak leáztatott bélbe töltjük a finomságokat. Keményre kell tölteni a kolbászt!

Majd némi szikkadás után (néhány óra) mehet is a füstre. Itt már mindenkinek saját ízlése fog dönteni, hogy mennyire szeretné a fütös ízt viszont érezni a kolbászon.

Jó töltögetést :-)

2013. január 10., csütörtök

Chilis kolbász


Tudni kell, hogy az én drága Férjem mindent imád, ami kicsit, nagyon vagy éppen extrán csípős. Most egy ilyen tüzes megoldást választottunk, hogy neki is kedvezzünk.

1 kg darált hús (ne legyen túl száraz)
1 dkg őrölt paprika (csemege)

1 dkg chilipaprika (szárítva, aprítva)
1 dkg bors
2,5 dkg só
6 gerezd zúzott fokhagyma
bél a betöltéshez


Sejtem, hogy az eljárást unjátok már egy kicsit :-), de mit lehet tenni, ebben nagy változás nem történik!

A húst szépen elterítem és megszórom a fűszerekkel, sóval és fokhagymával.

Ezután minimum kétszer átgyúrjuk és egy éjszakát pihentetjük (ahogyan korábban jeleztem, mi azért tesszük ezt, hogy jobban összeérjeneke az ízek.

Másnap már csak leáztatott bélbe töltjük a finomságokat. Keményre kell tölteni a kolbászt!

Majd némi szikkadás után (néhány óra) mehet is a füstre. Itt már mindenkinek saját ízlése fog dönteni, hogy mennyire szeretné a fütös ízt viszont érezni a kolbászon.

Jó töltögetést :-)

2013. január 9., szerda

Sertéshálóba töltött kolbász Julia Child módra a Fűszerész fűszereivel




Igazi különlegesség a mai recept. Julia Child ismét bebizonyította, hogy ő a konyha királynője. A második kötet tartalmazza a ma elkészített ételt egy kicsit a saját ízlésemre alakítva. Ábrákkal, praktikákkal szemléltetett leírása abszolut érthető akár a kezdő szakácsnőknek is!

MI AZ A SERTÉSHÁLÓ?
A sertés hashártyája, amely a belső szerveket, beleket tartja össze. Zsír és vékony hártyaréteg alkotja ezt. Az ország különböző területein más-más elnevezéssel illetik, mint például a receháj, csipkeháj. Joggal tehetitek fel a kérdését, hogy mire jó? Húsokat, jelen esetben kolbásztölteléket csavarunk bele. Így a formájukat megtartják és sütéskor a kisülő zsír hatására ínycsiklandozóan szaftos húst kapunk.

Hozzávalók 2 kg húshoz:

Épices fűszerkeverék elkészítése (bármilyen kolbászhoz vagy fűszerkeverékhez):
1tk kell a következőkből:
őrölt babérlevél
őrölt szegbűszeg
őrölt szerecsendió
őrölt paprika (édes vagy csípős ízlés szerint)
kakukkfű
bazsalikom
majoranna
fahéj
oregáno
zsálya
zúzott fokhagyma, só és őrölt bors ízlés szerint
Előrebocsátom, hogy nálunk kolbász és töltött háló is készült a fenti receptből. Hogy ne váljon a bejegyzések sora egysíkú, zamatos kolbászrengeteggé a héten, így beszúrok egy ilyen különlegességet.
A fűszerek mennyiségén csökkentettem, mert volt amiből evőkanálnyi mennyiségre lett volna szükség és a mi gyomrunknak is már túlzás lett volna.

A fűszereket egy zacskóba rakva egyszerűen összekeverem.

A húst elterítem és rászórom a fűszereket.

Mivel a recept ízlés szerint ajánlja én a zúzott fokhagymából 6 gerezdet használtam, a borsból 1 dkg-ot és a sóból pedig 4 dkg-ot. De ez az arány mindenkinek más és más.

Ezután már csak az alapos gyúrás marad hátra.

1-1,5 m bélbe töltve sült kolbászként fogyaszthatjuk.
A kolbászokat ajánlott 2 napig szárítani, de nem kötelező. Fagyasztva több hónapig tárolható.  

Én most a keverék egy részéből hálóba tekerve sütöttem egy kis csemegét szilveszterre. 

Tudni kell, hogy a hálót felhasználás előtt alaposan ki kell áztatni hideg vízben a vértől.

Miután kiázott kiterítem és én szép szögletes formára ledarabolom. Ez csak a saját "heppem", mindenki saját belátása szerint cselekedjen.

A húskeverékből egy rudat formáltam és a hálóba betekertem.
Akár így is mehet a hűtőbe, de akár azonnal süthetjük!
Fontos: Csak sütésre ajánlott (füstölésről nincs még információm :-). Sütési idő kb. 40-60 perc közepes lángon. Amikor már a háló egybeolvad a hússal , szép piros külsőt kap a finomság, akkor zárjuk el és szeletelve egy kis káposzta- vagy burgonyasalátával tálaljuk.







Mivel ez a recept igen sok fűszert igényel egy adalékanyagmentes beszerzési helyet ajánlanék figyelmetekbe, ahol mindent egyszerre megrendelhettek/megvásárolhattok és nem kell felesleges köröket futnotok egy-egy ritkább darabért! Látogassátok meg a Fűszerész weboldalát, melyen határon innen és túl is találhattok viszonteladókat, beszerzési helyeket!













2013. január 8., kedd

Krumplis kolbász paprikamentesen


Ahogyan ígértem itt a második recept. Kutattam, kerestem a tökéletes krumplis kolbász összetevői után, de nem találtam meg. Igazándiból a békéscsabai kolbászfesztiválon láttam a kiírást, hogy krumplis kolbászt lehet venni. Azóta foglalkoztat a gondolat, hogy ki kellene próbálni! Itt volt a megfelelő alkalom! Egy ízes, fehér változatot találtam ki végül. Sütve ajánlom, ez nem füstölésre termett! 

Kb. 1- 1,5 m sertésbélhez

2 kg darált hús
50 dkg burgonya
2 tk. szerecsendió
2 dkg só
2 dkg bors
8 gerezd fokhagyma

 
  • A krumplit megfőzöm héjában, meghámozom, majd krumplitörővel pépesre töröm. 
  • Egy kis langyos vízben leáztatom a lesózott belet.  
  • A húst meghintem szerecsendióval, sóval, borssal és a zúzott fokhagymával és végül a kihűlt, tört burgonyát is ráhalmozom. 
  • Átgyúrom az egészet és ha van egy napnyi türelmünk, akkor hagyjuk összeérni az ízeket. Ha nincs akkor pedig azonnal töltjük (puhábbra, hogy ne durranjon szét sütéskor) és rudakra aggatva egy kicsit hagyjuk szikkadni. 
  • Akár savanyú káposzta ágyon, akár nélküle sütőben szép barnára sütjük. 
  • Ezt a fajta kolbászt is grillezhetjük!
Holnap Julia Child speciális kolbászkája kerül terítékre egy kicsit más formában a Fűszerész fűszereivel ízesítve :-) 

Finomságokban gazdag álmokat kívánok! 



2013. január 7., hétfő

Citromos kolbász


Itt a nagy malackodások időszaka. Nem maradhat el az éves rémisztgetésem sem. A héten 6+1 finom kolbászötlettel örvendeztetlek meg benneteket. Nem olyan nagy kunszt kolbászt tölteni, de be kell vallani, hogy az eszközök nem a legolcsóbb kategóriába tartoznak. Egy jófajta sertés sem árt, ha van a közelben és egy bátor férficsapat sem hátrány, aki leteríti esetünkben az 500 kg-os szépséget.
Innentől kezdve már szinte gyerekjáték az egész. Indul a wellness program szolárium, termálfürdő... Ebben az esetben a szoláriumért (perzselés) én is felelősséget vállaltam. Na jó, nem egy-két percre, hanem egy-két négyzetméternyi terület erejéig. Hogy lássátok nem a levegőbe beszélek itt is van egy fotó rólam ( úgy kisestélyi nélkül egy perzselővel a kezemben :-), mint nagyszerű wellness managerről.

Minden alkalommal valamivel kísérletezek és ebben igen nagy partner a Férjem és az Édesapám. Oké, néha furán néznek rám és igen néha balul sülnek el a dolgok, de nem adom fel. Igaz kissé kivertem édes szülémnél a biztosítékot, amikor elkottyintottam, hogy fahéj is került az egyik kolbászba, de begyúrt és megsütött állapotban már nem is tiltakozott annyira. Én pelusos korom óta számtalan családi disznótoron vettem már részt. Valójában már eszemet sem tudom, hogy mennyin! Valahogy ragad az emberre akaratlanul a tradíció, a szokás. 
Viszont most kezdek igazán tanulni a szüleimtől. Eddig egy jó "buli" volt, de néhány éve már sokkal több számomra! Fecóm Apától sajátítja el a boncolás minden csínját-bínját, hozzáteszem én is. Több esetben Édesapám előreenged bennünket, hogy mi működjünk és egy-két tanáccsal ellát bennünket. Nagyon nem vagyok profi, de hála Istennek van kitől tanulnom és bízom benne, hogy még sokáig megőrzik nekem Őket az égiek! 

Az én családom egy vidám, zajos csapat. A nővérem meg is ajándékozott egy meglepetéssel a nagy kaparászás közben:-) Íme a Boldog Kukta logóval ellátott "malacka":

De most lépjünk tovább! Az első recept legyen a citromos kolbász. Végül három fehéret és három pirosat vállalok be előttetek a töltött finomságokból! Jövő héten pedig jön még néhány különlegesség. 

Íme a hozzávalók kb. 1-1,5 méternyi, vastagabb sertésbélhez

2 kg darált sertéshús (szalonna bőr nélkül, sertéscomb)
2 dkg bors
8 db zúzott fokhagyma
2 dkg só 
2 db citrom héja és leve
3 dl tej
25 dkg kenyérbél

  • A húst ledaráljuk. Mi mindig az apróbb lyukú fejet használjuk, mert senki sem szereti a mócsingos kolbászokat. A boltban vásárolt belet leáztatjuk langyos vízben, hogy felpuhuljon a sótól és használatra kész legyen. A házi belet pedig előveszem tisztított állapotban.
  • A tejben a kenyérbelet leáztatom. 
  • Elterítem a húst. Sóval, borssal megszórom, fokhagymát hozzáadom. 
  • Hozzáreszelem a citromok héját és a levüket is hozzáadom, majd jól összegyúrom.  
  • Végül a leáztatott kenyeret kinyomkodom és az előzőekhez keverem (a tejet nem rakom bele). Egy éjszakát állni hagyjuk, de azonnal is tölthetjük. Mi azért pihentetjük a kolbászokat egy éjszakán át, hogy az ízek jól összeérjenek! 
  • A betöltött kolbászokat rudakra akasztva kicsit hagyjuk szikkadni és ezután mehet is a zacskóba.
  • Csak sütésre ajánlott, nem füstöljük!  

FONTOS! ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓ MINDENFÉLE KOLBÁSZ TÖLTÉSÉHEZ: töltéskor arra kell figyelni, hogy ha füstölésre szánjuk a kolbászt keményre töltjük, ha pedig sütésre akkor puhábbra. Különben szétdurran sütéskor és hiába szurkáljuk meg! 

TIPP: Ez a recept igazi nyári grillkolbászként bevethető. Egy vékonyabb juhbélbe töltve már kész is vannak a takaros kis kolbászkák a kerti sütögetéshez. 


Holnap egy másik különlegességgel borzolom a kedélyeket! 

Addig is további szép estét!

2013. január 5., szombat

Ki vacsorázhat a Katlan Malomban? - Íme a játék nyertese!

 Korábban már meséltem Nektek a veresegyházi hangulatos Katlan Malom Vendéglőről! Aki még nem látogatott el ide gyorsan kapja fel a párját, cipőjét, legkényelmesebb nadrágját és irány az elvarázsolt malom. De egyedül is bátran bevehető a hely! 

Az adventi játék keretein belül a legutolsó nyeremény egy 8000 Ft utalvány Katlan Tóni Vendéglőjébe, melyet ismételten szeretnék megköszönni a kedves tulajdonosnak Novotny Antalnak.

Mielőtt valakit megörvendeztetnék az igencsak ínycsiklandozó nyereménnyel egy kicsit mesélnék Nektek a malomban elköltött decemberi búcsúebédünkről és a céges karácsonyi csemegézésünkről. Bőröndök bepakolva, utolsó ajándékok beszerezve és a decemberi hajtás is lezárva. Szerettünk volna egy kis előkarácsonyt csapni Fecómmal, egy kicsit lassítani, az ünnepre hangolódni. A legtökéletesebb helyet választottuk erre. 

Engem időről időre elvarázsol a béke és a nyugalom, miután becsukom magam mögött az ajtót. Kicsit úgy érzem, mintha hazaérkeztem volna és itt bátran leengedhetek. 

A karácsonyi hangulat kedvéért fűszeresen illatos borlevest választottam, melynek tetején mint a kék égen a puha felhő, egy légiesen könnyed karamellel felvert tejszínhabgaluska úszott. Ezt koronázta meg a főétel, a szaftos, kissé rózsaszín libamell aszalt szilvás vöröskáposztával és fűszeres krumplival. Ennél tökéletesebb karácsonyi ebédet el sem tudtam volna képzelni. Apró figyelmesség, melytől minden vendég elolvadt az étkezés végén kapott szalonna cukor. Ezt láthatjátok nyitóképként. Ízletes szürkemarha kolbászt rejtett a csomagolás!

Az éttermen kívül szeretném felhívni a figyelmeteket a Katlan Tóni Kft. működésére. Vagyis, ha tökéletes catering szolgáltatást, ételeket szeretnétek életetek fontos rendezvényein egy biztos pontot már magatokénak tudhattok.

Kérdéssel, kéréssel keressétek bátran a kedves és segítőkész munkatársakat az alábbi elérhetősége valamelyikén: 
Novotny Antal 06-20-937-0945,
Banu Csilla 06-20-271-9599
Fax: 06-20-938-6458
katlantoni@katlantoni.hu  

Egyfajta referenciaként írom le a személyes tapasztalataimat. A céges karácsonyi ebédünket az irodában tartottuk meg. Eddig semmi különleges. De szendvics és pizza helyett gondoljatok valami sokkalta kreatívabbra. 
Egy komplett menüre a Katlan Malomból  tökéletes tálalással. Lacinak, a Katlan Malom munkatársának minden elismerésem és hálám. Egyedül kevesebb, mint fél óra alatt a negyedikre felhurcolva, mindenre apróságra gondolva ilyen mutatós tálalást készített nekünk, úgy hogy az ételek nem hűltek el. Frissen, ropogósan csábítgattak bennünket az asztalhoz az orrunknál fogva! Igazi profi szolgáltatást kaptunk! Mi a legegyszerűbb megoldást kértük abszolút felszerelés nélkül, semmi extrával, mégis egyedülállóan igényes végeredményt kaptunk.

Végül szeretnék gratulálni Kolozsváriné Szarvas Gabriellának a nyereményhez! Kívánom, hogy minimum olyan jól érezze magát kedves kísérőjével együtt, mint én teszem időről időre. 

2013. január 4., péntek

Cukorban eltett citromhéj


Egy nagyon egyszerű, sokak által már ismert házi praktikát osztok meg veletek. Nénikémtől tanultam, hogy hogyan őrizhetjük meg a a citrom- vagy éppen a narancshéjat úgy, hogy tartósítva a kamra polcáról lekapva után már rögtön mehessen a sütibe. 

Vödörszámra isszuk a teát így a téli időszak derekán és elfeledjük, hogy az értékes, kifacsart citromlén kívül még más is felhasználható ebből a gyümölcsből. Nézzük meg, hogy egyszerűen és gyorsan hogyan őrizzük meg a citrom héját!

Hozzávalók:

2 db nagy citrom
3-4 evőkanál cukor

Mossuk meg a citromokat és a reszelő legkisebb résein reszeljük le! Csak a sárga réteget használjuk fel, mert a fehértől már keserű lesz és kevésbé eltartható.

Majd keverjük össze a kristálycukorral és mehet is egy kicsi üvegbe a hűvös kamra polcára. 

Innen már nincs más tennivaló, csak egy teáskanálnyit beletenni a süteménybe. 

Eltarthatóság: 1 hónapig biztosan eltartható!

2013. január 3., csütörtök

Vaníliás sütőtök lekvár Christine Ferber receptje alapján


Még a karácsonyi forgatagban szerettem volna megosztani Veletek ezt a receptet, de valahogy elmaradt a decemberi rohanásban. Viszont a legjobb, hogy nem csak a friss fenyőfa mellett lehet elkészíteni, hanem akár most is fakanalat lehet ragadni így az ünnepek után. 


Egy rövid ismertetőt szeretnék megosztani a LEKVÁRKIRÁLYNŐRŐL itt az oldalon! Mivel a recept nem önálló találmány, így magyarázatra szorul, hogy kinek a könyvére vetettem rá magamat. Régi vágyam teljesült, amikor megkaptam A lekvár bibliát (Die Marmeladen Bibel) 270 recepttel minden évszakra valami kis inspiráló finomsággal! 
A Christine Ferber lekvárjai, azért olyan közkedveltek a világ minden pontján, mert manufakturális keretek között, saját maga készíti a dzsemeket nagyon nagy odafigyelés mellett. Nincs tömegtermelés, kiváló minőségű alapanyagokat maga válogatja, szüreteli, ha kell. Úgy tartja, hogy 4 kg gyümölcsnél/hozzávalónál több ne kerüljön a rézüstbe, mert akkor már nem lesz tökéletes az állag és az íz. Nagyon tetszik, hogy nem nyúl feleslegesen elérhetetlen alapanyagokhoz és a merész ízpárosítások sem vallanak kudarcot. Ezek a méltán híres piros fedeles dzsemek többek között Pierre Hermé és Alain Ducasse is közkedvelt alapanyagai. Joggal merül fel a kérdés: Hol vásárolhattok egy-egy csábító üvegecskével? 
Egy 2 dl-es dzsem például 8 EUR áron kapható a következő weboldalon, de a budapesti Baldaszti's polcain is megtalálható. De aki útra szeretne kelni egészen az elzászi borvidékig vegye fel a cipőt.  Niedermorschwihr falucskában készíti el napról napra különlegességeit!
Kép forrása: http://www.gillespudlowski.com/2648/produits/niedermorschwihr-eloge-de-la-reine-christine#.UOmc9Ky3oow

Most pedig íme a fenti recept kicsit saját ízlésre formálva: 
6-7 db kb. 220 g-os üveg lesz a végtermék

1 kg megtisztított sütőtök (pl. kanadai, Hokkaido)
1 l víz
egy csipet só
85 dkg cukor
1 db vanília
1/2 citrom leve

A sütőtököt elfelezem és 8 részre osztom. Nagyon vékony szeleteket vágok belőle és egy nagy edényben 1,5 liter vízzel és egy csipet sóval forrásig hevítem és kb. 10 percig bugyogva főzöm tovább. Lefedem. Ezt a munkát akár már előző napon elvégezhetem. 

Második napon már csak annyi teendő marad, hogy a citrom levét,cukrot, a vanília kikapart magjait hozzákeverjük, ismét felforraljuk és kb. 10 percig forralva főzöm tovább.

Lehúzom a tűzről és még melegen sterilizált/kigőzölt üvegekbe töltöm. Nekem nagyon ízlett, Fecómnak fogalmazzunk úgy, hogy már kevésbé! Megosztó finomság, de megéri kipróbálni.

Christine tippje: egy kis pirítósra kenve ínycsiklandozó lazacszeletekkel, néhány csepp citromlével és olívaolajjal bolondítva megkóstolhatjuk az ínyenc csemegét!  

Az én tippem: Sütemények, kekszek kiváló kiegészítője, igazi ínyenceknek ajánlom! 

Szép délutánt! 

2013. január 2., szerda

Az egyik legkedvesebb ajándék


Mindenképpen szerettem volna megosztani Veletek ezt a kedves ajándékot. Márti nővérem készíttette Nekem karácsonyi meglepetésként. Sikítottam az örömtől. Beleszerettem elsőre ebbe a kis szettbe. Plusz még a sokat kutatott "milyen legyen a logóm" kérdésen is játszi könnyedséggel segített! Perszer párosan szép az élet így van testvére is, hogy Fecómmal együtt reggelizhessünk! 

Tudom, hogy nagyon eltűntem, de három napos disznóvágás, romantikus esti kolbásztöltögetések, majd magunk és a kolbászok konzerválása, vagyis a több napos füstölés is a pakliban volt. Plusz egy szőke hercegnek szenteltük időnk nagy részét, vagyis unokaöcsik szuttyongatása első rangú feladattá a vanzsált! 

Bízom benne, hogy Nektek is hasonlóan jól teltek az ünnepek! 

Legyen szép napotok! 

2013. január 1., kedd

Boldog Új Esztendőt!



 "Ballag már az esztendő,
vissza-visszanézve,
nyomában az öccse jő
vígan fütyürészve.

Beéri az öreget
s válláról a terhet
legényesen leveszi,
pedig még csak gyermek.

Lépegetnek szótlanul
s mikor éjfél eljő,
férfiasan kezet fog
Múlttal a Jövendő."

Kányádi Sándor 


Kedves Olvasóim! 

Minden jót kívánok Nektek az idei évre! Bízom benne, hogy sok-sok édes és vidám pillanatban részesíthetlek Benneteket egy kicsit intenzívebb dózisban :-) 

Az én kívánságom Nektek, hogy jusson mindig finom falat az asztalotokra, betegség kerüljön el benneteket és a mosoly az ajkatokon el ne vesszen!

Érezzétek nagyon jól magatokat az idei évben!