Citromos kolbász


Itt a nagy malackodások időszaka. Nem maradhat el az éves rémisztgetésem sem. A héten 6+1 finom kolbászötlettel örvendeztetlek meg benneteket. Nem olyan nagy kunszt kolbászt tölteni, de be kell vallani, hogy az eszközök nem a legolcsóbb kategóriába tartoznak. Egy jófajta sertés sem árt, ha van a közelben és egy bátor férficsapat sem hátrány, aki leteríti esetünkben az 500 kg-os szépséget.
Innentől kezdve már szinte gyerekjáték az egész. Indul a wellness program szolárium, termálfürdő... Ebben az esetben a szoláriumért (perzselés) én is felelősséget vállaltam. Na jó, nem egy-két percre, hanem egy-két négyzetméternyi terület erejéig. Hogy lássátok nem a levegőbe beszélek itt is van egy fotó rólam ( úgy kisestélyi nélkül egy perzselővel a kezemben :-), mint nagyszerű wellness managerről.

Minden alkalommal valamivel kísérletezek és ebben igen nagy partner a Férjem és az Édesapám. Oké, néha furán néznek rám és igen néha balul sülnek el a dolgok, de nem adom fel. Igaz kissé kivertem édes szülémnél a biztosítékot, amikor elkottyintottam, hogy fahéj is került az egyik kolbászba, de begyúrt és megsütött állapotban már nem is tiltakozott annyira. Én pelusos korom óta számtalan családi disznótoron vettem már részt. Valójában már eszemet sem tudom, hogy mennyin! Valahogy ragad az emberre akaratlanul a tradíció, a szokás. 
Viszont most kezdek igazán tanulni a szüleimtől. Eddig egy jó "buli" volt, de néhány éve már sokkal több számomra! Fecóm Apától sajátítja el a boncolás minden csínját-bínját, hozzáteszem én is. Több esetben Édesapám előreenged bennünket, hogy mi működjünk és egy-két tanáccsal ellát bennünket. Nagyon nem vagyok profi, de hála Istennek van kitől tanulnom és bízom benne, hogy még sokáig megőrzik nekem Őket az égiek! 

Az én családom egy vidám, zajos csapat. A nővérem meg is ajándékozott egy meglepetéssel a nagy kaparászás közben:-) Íme a Boldog Kukta logóval ellátott "malacka":

De most lépjünk tovább! Az első recept legyen a citromos kolbász. Végül három fehéret és három pirosat vállalok be előttetek a töltött finomságokból! Jövő héten pedig jön még néhány különlegesség. 

Íme a hozzávalók kb. 1-1,5 méternyi, vastagabb sertésbélhez

2 kg darált sertéshús (szalonna bőr nélkül, sertéscomb)
2 dkg bors
8 db zúzott fokhagyma
2 dkg só 
2 db citrom héja és leve
3 dl tej
25 dkg kenyérbél

  • A húst ledaráljuk. Mi mindig az apróbb lyukú fejet használjuk, mert senki sem szereti a mócsingos kolbászokat. A boltban vásárolt belet leáztatjuk langyos vízben, hogy felpuhuljon a sótól és használatra kész legyen. A házi belet pedig előveszem tisztított állapotban.
  • A tejben a kenyérbelet leáztatom. 
  • Elterítem a húst. Sóval, borssal megszórom, fokhagymát hozzáadom. 
  • Hozzáreszelem a citromok héját és a levüket is hozzáadom, majd jól összegyúrom.  
  • Végül a leáztatott kenyeret kinyomkodom és az előzőekhez keverem (a tejet nem rakom bele). Egy éjszakát állni hagyjuk, de azonnal is tölthetjük. Mi azért pihentetjük a kolbászokat egy éjszakán át, hogy az ízek jól összeérjenek! 
  • A betöltött kolbászokat rudakra akasztva kicsit hagyjuk szikkadni és ezután mehet is a zacskóba.
  • Csak sütésre ajánlott, nem füstöljük!  

FONTOS! ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓ MINDENFÉLE KOLBÁSZ TÖLTÉSÉHEZ: töltéskor arra kell figyelni, hogy ha füstölésre szánjuk a kolbászt keményre töltjük, ha pedig sütésre akkor puhábbra. Különben szétdurran sütéskor és hiába szurkáljuk meg! 

TIPP: Ez a recept igazi nyári grillkolbászként bevethető. Egy vékonyabb juhbélbe töltve már kész is vannak a takaros kis kolbászkák a kerti sütögetéshez. 


Holnap egy másik különlegességgel borzolom a kedélyeket! 

Addig is további szép estét!

Népszerű bejegyzések