2013. január 28., hétfő

Kolbászos lángosfalatok


Minden kezdet nehéz! Indíthatnám így a mai napot :-) 
Ezért valami jópofa, "fülig érő" finomsággal leplek meg benneteket és melengetem a saját kis szívemet.

Széll Tamásnak szurkol az egész hazai gasztrotársadalom az év szakácsversenye, a Bocuse d'Or döntője miatt.  Rögtön el is mondom, hogy a mai finomság hogyan is kavarodott össze ezzel a mondattal.  A tehetséges séf ügyesen csempészte bele a magyar irányvonalat menüjébe. Egy "lángospuffancs" egyik eleme a különleges összeállításnak. Innen jött az isteni szikra. Vendégváró falatként, reggeliként és gyors vacsoraként is megállja a helyét az én egyszerű változatom.
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
25 dkg liszt
2 dl meleg víz
1/4 csomag élesztő
1/2 ek. cukor
1/2 tk só
20 vastagabb szelet érett, füstölt kolbász

Olaj/zsír a sütéshez

Tálaláshoz 5 dkg reszelt sajt és 2 dl tejföl egy csipet sóval és 4 gerezd zúzott fokhagymával elkeverve!

 


A vízben az élesztőt a cukorral felfuttatjuk.
A kolbászt felkarikázzuk
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük és kidagasztjuk. Lágy, de ne folyós tésztát készítsünk!
Lefedve minimum addig kelesztjük, míg duplájára nem nő a tészta.
Végül olajozott asztalon/tepsin/felületen 20 egyenlő darabot szakítunk a tésztából és egy-egy szelet kolbászt csomagolunk  a közepébe!
Bő olajban vagy zsírban 1-2 perc alatt megsütjük oldalanként az apró falatokat.

Lecsepegtetjük papírtörlőn a "lángospuffancsokat"

Tálaláskor a krémes tejfölt egy csipet sóval és négy gerezd zúzott fokhagymával bekeverünk, majd ezt halmozzuk a lángosok tetejére. Egy falatnyi puha sajtot szórunk a tetejére! 
Tipp:Különböző töltelékeket rejthetünk a tészta belsejébe. Párolt zöldség, túró pirított hagymával, sonka, párolt káposzta!

Mutatós, laktató és garantáltan mindenki kedvence lesz!