2013. január 12., szombat

Szilvalekváros kolbász


Íme az utolsó igazi kolbászos recept. Békéscsabán, a kolbászfesztiválon találkoztam először ezzel a finomsággal, de olyannyira erőteljesre sikeredett a fűszerezés, hogy a 10%-nyi szilvalekvárt nem is nagyon lehetett felismerni benne. Ezért elhatároztam, hogy saját módszerrel kifejlesztem ezt a kolbászt!

1 kg darált hús
1 dkg őrölt paprika (csemege)
20 dkg házi szilvalekvár
1 dkg bors
2 dkg só
6 gerezd zúzott fokhagyma
bél a betöltéshez

A húst szépen elterítem és először megszórom a fűszerekkel, sóval és fokhagymával.

Ezután hozzáadom a szilvalekvárt. Jófajta, házi finomság került a mi alapunkba.

Ezután minimum kétszer átgyúrjuk. Sokkal krémesebb állagú tölteléket kapunk így, ami valljuk be őszintén nekem nagyon ízlett. Egy éjszakát pihentetjük.

Másnap már csak leáztatott bélbe töltjük a finomságokat. Keményre kell tölteni a kolbászt!

Majd némi szikkadás után (néhány óra) mehet is a füstre. Itt már mindenkinek saját ízlése fog dönteni, hogy mennyire szeretné a fütös ízt viszont érezni a kolbászon.

Jó töltögetést :-)