Rozmaringos-fokhagymás kacsasült erdei mézzel fényezve
Imádottam nagypapája egy gyönyörűséges kacsával lepett meg bennünket a hétvégén. Tudjátok olyan igazi falusi, aranyló kukoricán nevelkedett, friss, zöld fűben rohangálós, boldogan élős fajtával.
Csábításba kezdek ezzel az ínycsiklandozó kacsasülttel. A bőre olyan szép ropogós, a húsa pont olyan szaftos, amilyennek lennie kell. Az illata pedig az orrunknál fogva vezet! De nem ártana tudni, hogy miként készült el!
Hozzávalók:
2-2,5 kg-os kacsa
6 db 10 cm-es, friss rozmaring
5 dl szárnyas alaplé/ húsleves
10 gerezd fokhagyma
só
bors
4 evőkanál erdei méz
Gyors előkészületekkel, lassú, komótos sütéssel és néhány fűszerrel fenséges végeredményt tálalhatunk vendégeink elé! Természetesen a párolt lilakáposzta nem hiányozhat mellőle.
A konyhakész kacsát kívül-belül megszórjuk vékonyan sóval és borssal.
Majd friss rozmaringot, megtisztított, darabolt fokhagymát rakunk a kacsa pocakjába és egy tepsibe helyezzük.
5 dl szárnyas alaplevet/ tyúkhúslevest aláöntünk a kacsának és a lébe is rozmaringszálakat és fokhagymákat rakunk.
Alacsony lángon körülbelül 3 órán át lefedve sütjük. Fél óránként megfordítjuk és meglocsolgatjuk a kacsát.
A végén vékonyan megkenjük a kacsa egyik oldalát mézzel és 10-15 percet erős tűzön sütjük, majd a másik oldalával is ugyanígy tesszük.
Tálaláskor a puha fokhagymát is a kacsa mellé rakjuk és finom párolt lilakáposztával tálaljuk!
Jó étvágyat kívánok hozzá!