2020. szeptember 29., kedd

Bányai By Beans kávézó a Fény utcai piacon

 

A kávé világnapja alkalmából nem is hozhatnék jobb ötletet, mint egy új kávézót és egyben Bányai kávé beszerzési forrást! Bányai By Beans kávézó a fővárosi Fény utcai piacon július 11-én nyitotta meg kapuit. Külön öröm, mert szeretek ezen a piacon beszerző körútra menni. 

A Bányai kávékról már többször hallottatok tőlem. Igazi kuriózum, mivel Bányai László magyar származású kávétermesztő a Lourdes-i völgyekben, Costa Rica-ban termeszti kiváló minőségű kávéját. Erre a remek alapra építették föl a kávézó tematikáját. Csak Bányai kávét készítenek, innen a név is Bányai By Beans.

 

A nyüzsgő piac forgatagából teli kosárral megrakodva tértünk be a kávézóba. Egy csipet skandináv stílus, egyszerű és modern berendezés jellemzi a helyet. Találunk elbújós zugokat, de pultot is ahol gyorsan felhörpinthetjük a fekete italt. Nincsenek grandiózus terek. Egy egyszerű, kellemes kávézó.

Az espressotól a lattéig különféle variánsok közül válogathatunk és mindezt Bányai kávéból. 490 Ft-tól indulnak az árak, amely egy átlag ár jelenleg a fővárosban. A kávé mellett a reggeliről sem szabad elfeledkezni. Kaphatóak szendvicsek, melyek a piacon vásárolható alapanyagokból készülnek és a Freyja zseniális croissantjai a pultban pihennek. 

A tulajdonos házaspár - Halász Ferenc és Szabó Réka - harmadik kávézóját üdvözölhetjük ebben az egységben. Egy különleges kis márkaboltként is funkcionál a hely, ahol különféle kiszerelésben, kapszulásan vagy csábító pörkölésű kávébabként megvásárolhatjuk a világhírű Bányai kávékat.

 

Kóstoltunk, beszélgettünk, kávét kortyolgattunk és megreggeliztünk a piacozás után. Konklúzió: nagyon szerethető hely, kedves kiszolgálás, remek alapanyagokból készült ételek és italok találhatóak itt. Az árak rendben vannak. Szívből ajánlom mindenkinek, aki a Fény utcai piacon jár. 

 

ELÉRHETŐSÉGEK

Cím: 1024 Budapest, Lövőház u. 12. - Fény utcai piac oldalában a lottózó és a bank között. 

Nyitva: H-Szo 7-19; V 9-19

Web: https://bybeans.com/



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

              

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2020. szeptember 20., vasárnap

Slambuc - 5 hozzávalóból 32 fordítással


Ettetek már igazi slambucot?
Otthon a tűzhelyen is elkészíthető, de legyünk őszinték, bográcsban az igazi. 
A legutóbbi horgászatunk során volt bőven időnk egy kis főzőcskézésre. Megpróbáltam minden fontosabb lépést megörökíteni. Csupán néhány bárki által megvásárolható hozzávalóból igazán laktató, hagyományos pásztorétel került az asztalra. 
 
A slambuc vagy más néven öhöm igazi magyar étel. A hortobágyi pásztorok készítették először ezt a fogást a jól elálló, laktató hozzávalókból.
Számtalan változat létezik. Valaki paradicsomot, paprikát darabol bele, más kolbászt ad hozzá vagy éppen tojást üt bele. Természetesen a saját szánk íze szerint alakítható, de most lássuk az eredeti változatot.


Hozzávalók 4 személyre: 
1 kg burgonya
50 dkg lebbencs tészta
25 dkg füstölt szalonna
víz
 
 
➽ A füstölt szalonnát felkockázzuk és alacsony lángon kiolvasztjuk a zsírját és egy kicsit megpirítjuk. 

➽ A krumplit megpucoljuk és felkarikázzuk. Ezt a kiolvadt zsírra és a pirított szalonnára rakjuk és összeforgatjuk.

 
➽ Felöntjük az egészet annyi vízzel, hogy ellepje a krumplit kb. 2 ujjnyi magasan. 

➽ Amikor a burgonya félig megfőtt, akkor hozzáadjuk a lebbencset, megsózzuk ízlés szerint (esetemben 1/2 ek. só volt) és ismét összekeverjük a bogrács tartalmát. Addig főzzük LASSÚ tűzön, amíg el nem fő az összes lé. Ekkorra megpuhul a krumpli és megfő a tészta. Ezt onnan tudjuk, hogy összeáll az egész és szuszogni kezd. A felszabaduló gőz adja ezt a hangot.
 
 
➽ Innen már nincs más hátra csak a forgatás a bogrács fülénél fogva elkezdjük körkörösen rázni, hogy egyben mozduljon meg a bogrács aljában. Lassú tűz mellett kb. 32 fordítás kell. De ez lehet bőven több is. Igazi ráérős étel. 
 
 
➽ Mindig a bogrács alján lévő tészta kerül felülre. Technikája van a forgatásnak. Sokszor nem a legegyszerűbb, de ha ráérzünk az ízére, akkor gyerekjáték lesz a forgatás. Akkor igazán jó, ha elkezd pirulni a tészta és szép kérge lesz. Végül szép gömbölyű formába áll össze a slambuc. Türelem és lassú főzés kell csak! Igazi slow food a régi pásztorok szabadtéri konyhájából. 
Lássatok hozzá!   


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

              

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2020. szeptember 11., péntek

Marokkói pulykaragu rókagombával

Az egész onnan indult, hogy vettünk egy nagyon klassz fűszerkeveréket a Borough Marketen Londonban. Tisztességesen használtuk mindenhez és mindenbe, mert olyan jól összerakott elegy, hogy igazi ízutazáson vesz részt az ember, ha vele főz. 
Aztán elfogyott és most megpróbáltam reprodukálni!
Természetesen Marokkóban nem így készítenék el ezt a fogást, inkább az ihletés a fűszerkeverékből adódott! 

Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 2-3 személyre

50 dkg pulykamell
25 dkg rókagomba 
4 dl tejszín
6 gerezd fokhagyma
2 tk. marokkói fűszerkeverék
4 ág friss kakukkfű
1/2 tk. só
2 ek. olívaolaj

➽ A pulykamellet kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk és megsózzuk. 
 
A fokhagyma gerezdeket megpucoljuk és apróra vágjuk. 
 
Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk és a pulykamell kockákat kb. 8-10 perc alatt megpirítjuk majd félretesszük. 
 
Ezután a rókagombát és a fokhagymát forró serpenyőben egy kicsit megpirítjuk (kb. 3-4 perc) és hozzáöntjük az előbb elkészített pulykát. 
 
Megszórjuk marokkói fűszerkeverékkel a serpenyő tartalmát és alaposan összekeverjük az egészet. 
 
Felöntjük tejszínnel az egészet és hozzáadjuk a kakukkfű ágakat. További kb. 10 percig főzzük így közepes lángon időnként megkavarva. 
Amikor elkészült az étel köretként egy kis bulgurt kínálunk hozzá. 

Jó étvágyat kívánok hozzá!


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2020. szeptember 9., szerda

Marokkói fűszerkeverék a konyhámból


Ha egy kis ízkavalkáddal szeretnétek felrázni az elkövetkezendő szürkébb hónapokat, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a fűszerkeveréket. Ez eredeti dobozkából egy londoni piacon vásároltam. Most elfogyott és sajnos nem tud az ember csak úgy kiugrani egy újabb munícióért. Így egyenes volt az út ahhoz, hogy magam készítsem el az alapanyagok felsorolása alapján. 
A Fűszerésznél minden hozzávaló beszerezhető, így nem kellett sikítva boltba rohannom. Jó szívvel ajánlom őket, mint beszerzési forrást, mert természetes alapanyagokkal dolgoznak, a világ minden pontjáról beszerzik a legkülönlegesebb fűszereket és mondjuk kész marokkói csirke fűszerkeveréket is tartanak, habár az enyém most egy kicsit eltér az ő verziójuktól. És ez nem fizetett reklám volt, hanem csupán ami jó, az jó és megosztom Veletek! Tudjátok én így működöm! 
 

1 teáskanál őrölt fűszerpaprika
1 teáskanál őrölt kurkuma
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 kávéskanál őrölt fekete bors
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt koriander
1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
1/2 kávéskanál őrölt kardamom
1 kávéskanál őrölt chili
1 teáskanál fokhagyma por

 ➽ Ha valamelyik fűszerből nem sikerül őrölt változatot vásárolni, akkor se essetek kétségbe!
 
 ➽ Egy kicsit forró serpenyőben pirítsátok meg és kávédarálóban őröljétek meg ezeket a fűszereket. Szükség esetén szitáljátok át a keveréket.
 
 ➽ Egy edénykében alaposan összekeverjük az alapanyagokat és jól záródó dobozban hűvös, száraz helyen tároljuk! Igazán kis tüzes ízesítőt alkottunk, érdemes óvatosan bánni vele.

Ha kevésbé szeretnétek csípősre, akkor vegyétek le chilit, a fahéjat és a fekete borsot a felére.

Tartsatok velem a héten, mivel egy finom és gyors étellel leplek meg Benneteket, amit ezzel a fűszerkeverékkel ízesítettem. 
 
 

2020. szeptember 7., hétfő

Tejfölös - szilvás lepény kemencében sütve

 


Imádom Paskó atya Facebook oldalát követni vagy éppen a könyvét lapozgatni.

 A kelebiai plébános igazán sokoldalú és életvidám ember. Gasztro és közösség összekovácsoló tevékenysége pedig páratlan. Most tőle hoztam egy tökéletes receptet, melyet a kemencében sütöttem meg. Amit ő leír, az úgy van! Nemes egyszerűséggel így fogalmaznám meg tűpontos receptjeit! 

A takaros szilvafánk idén is megajándékozott bennünket egy kis gyümölccsel. Így ha már a kemencét begyújtottam és a család is összeült, akkor miért is ne készítettem volna el ezt a tejfölös szilvás lepényt. Már előre jelzem, hogy nálunk igazi őszi favorit recept lett ez a sütemény. Próbáljátok ki! 

A recept forrása és még több fázisfotó itt található: https:// www.facebook.com/PaskoAtyaKonyhaja/


Elkészítési idő: kb. 90 perc kelesztéssel együtt

Hozzávalók egy nagy tepsihez (esetemben 20 cm x 40 cm)

Még egy fontos információ: 1 bögre 2,5 dl 

 

A kelt tésztához:

3,5 bögre liszt 

2, 5 dkg élesztő

2, 5 dl tej

1 mk. só

1 ek. cukor

1 dl olvasztott vaj/ vagy sertészsír

1 tojás


A töltelékhez:

60-70 dkg szilva

3 tojás

4 dl tejföl

1 kk. fahéj

1/2 bögre cukor


➽ A tej felét meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A többi hozzávalóval együtt kissé keményebb tésztát gyúrunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát.

A szilvákat félbe vágjuk és kimagozzuk.

A 3 db tojást, a 4 dl tejfölt, az 1 kk. fahéjat és a 1/2 bögre cukrot sima öntetté kavarjuk.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A duplájára kelt tésztát sütőpapíron tepsi méretűre nyújtjuk és beletesszük papírostól a tepsibe a kinyújtott lapot. Kb. ujjnyi vastag tészta lett és nem baj, ha egy kicsit felhajlik a széle, mert így nem folyik ki a töltelék.

A tésztalap tetejét kirakjuk felezett szilvákkal és rálocsoljuk a fahéjas öntetet. 

30-35 perc alatt készre sütjük.

Kemencében is hasonló körülmények között sütöttem. 200 °C-os volt a kemence alja, ahová beraktam a süteményt és körülbelül 40 percig sütöttem, majd hagytam teljesen kihűlni, hogy jól szeletelhető legyen a tészta. Napokig puha és finom maradt a sütemény viszont egyáltalán nem az édes íz dominál, hanem a szilvas és a fahéj kellemes összhatása. 




https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2020. szeptember 5., szombat

Kovászos kenyérlepény pirított gímszarvashússal



Itt a szarvasbőgés ideje, az erdő is őszi, színes pompába öltözik és a vadászok szíve is megdobban egy-egy páratlanul szép agancscsoda láttán. Természetesen ebben az időszakban jóval több vad kerül terítékre, hisz a szezon a kezdetét veszi. Ma egy olyan étellel szeretnélek meglepni benneteket, amely az uzsonnás dobozok abszolút befutója lesz! Igen! A vadhús is lehet "gyorsétel"!

Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 4 személyre 8 db lepényhez:

30 dkg liszt (BL 55)
12,5 dkg kovász
17,5 dkg víz
2,5 dkg olaj
1 dkg só

Hozzávalók a töltelékhez:
8 db tojás
50 dkg darált szarvashús
½ kávéskanál só
½ kávéskanál őrölt fekete bors
¼ kávéskanál őrölt borókabogyó
15 dkg kápia paprika
5 dkg friss bazsalikomlevél
3 ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
10 dkg füstölt edami sajt

 ➽ Egy edénybe belemérjük a kovászt, a lisztet, a vizet, az olajat és a sót. Addig dagasztjuk ameddig jól formázható, közepesen kemény tésztát nem kapunk. Ha nem állna össze a tészta olyan könnyen, akkor adjunk még hozzá vizet. Ha pedig túl lágy, akkor még lisztet. Sajnos sok minden függ a liszt minőségétől.

 ➽ Amikor összeáll a tészta, lemérjük az egész mennyiséget és 16 egyenlő részre osztjuk. Általában mérlegen kimérem, de szemmértékre is lehet dolgozni. Kicsi gombócokat formázunk belőlük.

 ➽ Enyhén lisztezett felületen serpenyő nagyságú, maximum 3-4 mm vastagságú tésztákat nyújtunk.

 ➽ Forró, SZÁRAZ!!! serpenyőbe tesszük a kinyújtott tésztát. Oldalanként 1-2 perc alatt megsütjük a lepényeket és egy tányérra tesszük és alufóliával lefedjük, hogy ne keményedjenek meg .

➽ Közben elkészítjük a pirított szarvashúst. A darált húst 2 evőkanál olívaolajjal megpirítjuk kb. 10 per alatt közepes lángon gyakori kevergetés mellett. Sóval, őrölt fekete borssal, őrölt borókabogyóval és 2 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük. A paprikát felkockázzuk és belekeverjük.

➽ Már csak a lepények töltése marad hátra. Egy serpenyőbe kevés olívaolajat csorgatunk, alacsony lángon melegítjük. Felverünk egy tojást, a serpenyőbe öntjük és lepény méretűre formázzuk. Még amikor lágy a tojás a darált húst ráhalmozzuk, a tetejére friss bazsalikomleveleket szórunk és füstölt edami sajtot reszelünk rá.

 Végül az egész tetejére helyezzük a kenyérlepényt és így melegítjük további 1-2 percig, hogy a sajt is megolvadjon és a tojás is megsüljön. Majd egy deszkára borítjuk az egészet és még melegen feltekerjük.

TIPP: 
A nyers tészta eláll a hűtőben pár napig. A kisült lepényeket pedig befagyaszthatjuk és csak fel kell melegíteni, ha újra lepényre vágyunk. A kenyérlepény tésztájába belegyúrhatunk különféle friss fűszereket is, mint például az aprított rozmaringot. A zöldségeket kedvünkre variálhatjuk legyen az hagyma, uborka, paradicsom stb.

Ne feledjétek! Holnap nyitja meg ismét a kapuit a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál!

A receptem a Príma Konyha magazin 2019. novemberi számában jelent meg. Az újság engedélyével tettem közzé!



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2020. szeptember 3., csütörtök

Diós-rozmaringos panírban sütött vaddisznószeletek



Hagyományos ízek egy kicsit új köntösben remek alapanyagokból készítve. Igen próbáljátok ki, hogy vadhúsból a klasszikus rántott húst. Az előző napi pácolás a segítségetekre lesz, hogy ne kemény "medvetalpat" rágcsáljatok. Ilyen formában még a gyerekeknek is ízleni fog. Készítsetek hozzá zelleres-sajtos burgonyapürét. Jól illik hozzá!

Elkészítési idő: 30 perc + 1 éjszaka pácolás
Hozzávalók 4 személyre:

1 kg vaddisznóhús (comb vagy karaj)
1 liter tej
3 gerezd fokhagyma
10 dkg dió
20 dkg liszt
20 dkg házi zsemlemorzsa
1 teáskanál friss rozmaringlevél
4 db tojás
1 teáskanál só
½ teáskanál őrölt fekete bors
vaddisznózsír (vagy sertészsír/ napraforgó olaj a sütéshez)

➽ A vaddisznó combot vagy karajt ujjnyi szeletekre vágjuk és kiklopfoljuk, majd sóval, őrölt fekete borssal fűszerezzük.

➽ Az előkészített szeleteket egy magas falú edénybe rétegezzük, megtisztítunk 3 gerezd fokhagymát és rátörjük, majd felöntjük az egészet tejjel és lefedve egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Így sokkal puhább lesz a hús.

➽ Sütés előtt 10 dkg diót pirítunk száraz serpenyőben, majd összetörjük azokat.  Hozzáadunk 1 teáskanál aprított, friss rozmaringlevelet és összekeverjük az egészet a zsemlemorzsával. Ha nem szeretnénk, hogy túl darabos legyen a panír, akkor a diót, a rozmaringot és a zsemlemorzsát kávédarálóban összeőrölhetjük.

 A panírozás marad hátra. Liszt, tojás és a diós-rozmaringos zsemlemorzsában forgatjuk meg a lecsepegtetett hússzeleteket.

➽ Vaddisznó zsír (vagy sertészsírt/ napraforgó olajat) forrósítunk és aranybarnára sütjük a szeleteket.

TIPP:  Helyettesíthetjük a diót mogyoróval is. Szarvas és őzhússal is tökéletesen működik ez a recept. 

A recept nyomtatásban a Príma Konyha 2019. novemberi számában jelent meg. Az újság engedélyével került közzétételre.

https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!