2011. október 28., péntek

Házi bagett


BAGETT TÖRTÉNELEM: 
Mindenki szentül meg van győződve, hogy a  bagett francia találmány. Egy kis kutatás után ugyanis kiderült, hogy Ausztriában, pontosabban Bécsben készítették először. Így bécsi kenyérnek nevezik néha. Hosszúkás formát és a kelesztési technikát is ők találták ki. 1850-ben került egy osztrák tiszt segítségével a gépezet Franciaországba, amellyel a tökéletes bagett készíthető. A szó eredeti jelentése : vessző. Bot kenyérnek is nevezték a péksüteményt Franciaországban. 

Az én gyors receptem 3 db 30 cm hosszú darabhoz:
30 dkg liszt
1,5 dl langyos víz
1/3 csomag élesztő
1 tk. só
2 tk. cukor
1 ek. olívaolaj

Az élesztőt felfuttatom a vízzel és némi cukorral, majd mindent összedolgozok,úgy, hogy szép sima tésztát kapjunk. 

Három egyenlő bucira osztom a tésztát. 30 cm hosszú hengereket készítek (ne ijedjetek meg, ha túl vékonynak találjátok), bevagdosom pengével a bagetteket vékonyan, hogy olyan legyen mint a pékségben. Meleg helyen pl. az előmelegített sütő tetején háromszorosra kelesztem. Forró sütőben maximum 10 perc alatt készre sütöm.

Bagett forma nélkül is készíthettek finom rudakat. De ha mégis vásárolnátok akkor a www.kookta.hu oldalon vagy éppen a desszertmester.hu oldalon.

Jó sütögetést!