Almás papucs Brie sajttal



Kicsit idegenkedtem ettől az ötlettől, de annyi helyen olvastam már a Brie sajt és az alma különleges szerelméről, hogy ki kellett próbálnom. Meg kell mondanom, hogy nagyon, de nagyon megérte. Hála az égnek a Lidlből olcsón (kb. 320 Ft/ 20 dkg) sikerült jó minőségű Brie sajtot venni. Egyik este villám vacsorára készült ez a finomság, de reggelire is nagyon el tudom képzelni. A szürke hétköznapokban, a munkahelyen kibontjuk a reggeli elemózsiánkat és eszünkbe jutnak a mennyei illatok, amelyek kiillantak a konyhánk rejtekéből előző este.

Hozzávalók 2 darabhoz:

1 db leveles tészta ( csomagból 1 db-ot vegyünk ki, úgy, hogy minimum 30cm * 20 cm-es lapot nyújtok)
Pici liszt a nyújtáshoz
1 db alma
6 szelet Brie sajt
1/2 tk. fahéj
2 tk. porcukor
maximum 5 dkg margarin
1 db tojássárgája
vaníliás cukor a szóráshoz



1. A leveles tésztát lisztezett deszkán kinyújtom a fenti paraméterekre és kettévágom.
2. A közepére 3 szelet Brie sajtot helyezek.
3. Majd erre egy fél almát felszeletelek héjastól.
4. Megszórom 1/4- 1/4 tk. fahéjjal és 1-1 tk. porcukorral az almákat.
5. Összehajtás előtt a tetejére vékony margarin szeleteket helyezek.
6. Felverem a tojássárgáját, majd megkenem a két behajtandó oldalt és egymásra hajtom.
7. Majd a külsejét is átkenem tojással. 
8. Irány az előmelegített sütő kb. 6-os fokozaton és 10-15 perc alatt pirosra sütöm. 
9. Mikor kiveszem a sütőből, akkor megszórom vékonyan egy kis vaníliás cukorral.


BRIE SAJT
A brie francia fehérpenészes lágysajt, a Párizshoz közeli Brie tájegységről kapta nevét. Tehéntejből készül, eredetileg is több változatban. A "Brie de meaux fermier" 45%-os zsírtartalmú – a szárazanyagból számítva – 26-37 cm átmérőjű, 2,5 cm vastag, 1,2-2,8 kg-os korong. 1-2 hónapig érlelik.
Már az 1815-ös bécsi kongresszuson híressé vált, amikor is Talleyrand a sajtok királyának titulálta.
A Brie van Melun kisebb, könnyebb, és valamivel keményebb változat.
Forrás: Wikipedia 

Népszerű bejegyzések