Parmezános burgonya



Még a múlt héten a citromos csirkét ajánlottam a figyelmetekbe. Ehhez egy hasonlóan pikáns és egyszerű köret dukál. Mondhatni naggggggyon finom :-) Tudom, hogy a parmezán nem az olcsó sajtok közé tartozik, de ha az ünnep alatt valaki egy picit nagyobb összeget szán rá, akkor nagyon megéri.

Hozzávalók:
4 db közepes burgonya
2 ek. olívaolaj
1/3 tcs. reszelt parmezán 
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk. pirospaprika
1/2 tk. bors
1 tk. só


1. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra

2. Pucoljuk meg a burgonyákat és vágjuk nagyobb kockákra.

3. Vegyünk egy zacskót, amibe először az olajat, sót, borsot, paprikát, fokhagymát és a burgonyát tesszük és jól összedolgozzuk. Nem kell kézzel, mert csak becsavarjuk a tasak száját és máris kezdhetjük a dögönyözést:-) Ezért jó ez a zacskós történet. Nem leszünk tiszta maszatosak.Panírozni is lehet ilyen módon.

4. Majd a parmezánt beleöntjük a tasakba és összerázzuk a krumplikkal.

5. Egy egyszerű tepsibe öntsük bele a finom köretet ( nem kell kikenni) és irány a sütő 30-35 percre változatlan hőfokon.

6. Kétszer háromszor keverjük át a burgonyákat, hogy minden oldaluk ropogósan pirosra süljön. Nagyon finom elemózsia!

Forrás: www.rechelray.com



Most néhány tudnivalót megosztok Veletek a PARMEZÁNRÓL:
Olasz keménysajt Emilia–Romagna régióból. Részben lefölözött tehéntejből készül (zsírtartalma 32%-os). Természetes kérgét lekefélik és beolajozzák. Szokásos formája 35–45 cm átmérőjű, 18–25 cm vastag, 24–40 kg súlyú korong.
Az egyik legrégebbi európai sajt. Történelmi dokumentumok bizonyítják, hogy a 13-14. században már a maihoz hasonló formában létezett. Boccaccio is említi a Dekameronban. Korlátlan ideig eltartható, egyre keményebbé válik. Két-három évig érlelik. Eredetileg tulajdonképpen a gyengébb példányokat reszelték le. Ma főleg reszelve használják különböző tésztákhoz, levesekhez az olasz konyhaművészetben. Az olasz eredetiből - parmigiano - származó neve magyar fordításban pármai-t jelent, lehetséges, hogy a technológia a tartomány e városából ered.



Népszerű bejegyzések