Mézes-ágyas pálinka




ÁGYAS PÁLINKA LEÍRÁSA:

Az ágyas pálinkát a Magyar Köztársaság 2008. évi LXXIII. törvénye (a Pálinkatörvény) határozza meg. Gyümölcságyon érlelt pálinka vagy ágyas pálinka az a gyümölcspálinka, amelyet gyümölccsel együtt érleltek legalább 3 hónapig. A gyümölcságy a pálinka fajtájával azonos, ha egy gyümölcs megnevezésével jelölik, illetve tartalmazhat többfajta gyümölcsöt, de ebben az esetben csak vegyes gyümölcságyas pálinkának nevezhető. 100 liter gyümölcságyon érlelt pálinkához vagy ágyas pálinkához legalább 10 kg érett („nyári ágyas pálinka”) vagy legalább 5 kg aszalt gyümölcsöt („téli ágyas pálinka”) kell felhasználni. A palack címkéjén a pálinka nettó mennyiségét kell feltüntetni. Az érlelés időtartamát az érlelés helyszínén, ellenőrizhető módon dokumentálni kell.
Az ágyas pálinka mindenféle színárnyalatban előfordulhat a kristálytisztától a dióbarnáig. Íze többnyire édeskés. Az ágyas szó onnan ered, hogy a rendszerint nagy fenekű üveg alján található az ágy (ezt több helyen ágyásnak nevezik), amely többféle lehet aszerint, hogy milyen összetevőket tartalmaz.
Ágyas pálinkának tehát a nyers vagy aszalt gyümölcsre a saját érlelése után rátöltött, azonos gyümölcsből készült pálinka minősíthető.
Meghatározás forrás: Wikipédia

Vidám perceket szerzek ma azoknak, akik ezt a kis kontyalávalót elkészítik. Ennek a pálinkának annyi a története, hogy nyaranta tiniként Hódmezővásárhelyen egy nagyon klassz csapatban dolgozgattam. Emlékszem minden nap örömmel mentem be a poros-koszos műhelybe csiszolni-csomagolni a dekorokat. Folyamatosan nevettünk, bohóckodtunk! A cég tulajdonosa is egy fantasztikus ember. Az egyik rangidős kolléga, az  "öreg Posztós" avatott be az elkészítés rejtelmeibe. Azóta már számtalanszor került a családi poharakba az ízletes italból. 
Csak egy probléma van: nagyon, de nagyon itatja magát és a finom pálinkában ázott darabok is nem kis fejfájást tudnak okozni másnap.

Hozzávalók:
3 rész pálinka (bármilyen jó, még a kevésbé ízletes is feljavítható)
1 rész méz (vegyes v. hársfa)
1 rész aszalt gyümölcs (általában a pálinka fajtájával azonos)

Elkészítése:
1. Szándékosan írtam részekre bontva az arányokat. Így bármikor tudjátok az 5 részből összeálló itóka receptjét. Ha szükséges, akkor a gyümölcsöket kisebb darabokra vágjuk.

2. Majd a mézet és a gyümölcsöt beletesszük egy üveg aljába és felöntjük a pálinkával.

3. Ledugaszoljuk az üveget és megforgatjuk úgy, hogy a méz jól összebarátkozzon a pálinkával :-)

4. Minimum 1 hónapi ne nyissuk fel az italt. Viszont naponta forgassuk meg az üveget, hogy a tartalma elegyedjen.


Csak ennyi munka lenne vele, de minél tovább áll az üvegben az ital, annál jobban összeérnek az ízek! Nem fogjátok megbánni, ha elkészítitek!

Legyen szép napotok! 



Népszerű bejegyzések