Mézes-ágyas pálinka
ÁGYAS PÁLINKA LEÍRÁSA:
Az ágyas pálinkát a Magyar Köztársaság 2008. évi LXXIII. törvénye (a Pálinkatörvény) határozza meg. Gyümölcságyon érlelt pálinka vagy ágyas pálinka az a gyümölcspálinka, amelyet gyümölccsel
együtt érleltek legalább 3 hónapig. A gyümölcságy a pálinka fajtájával
azonos, ha egy gyümölcs megnevezésével jelölik, illetve tartalmazhat
többfajta gyümölcsöt, de ebben az esetben csak vegyes gyümölcságyas
pálinkának nevezhető. 100 liter gyümölcságyon érlelt pálinkához vagy
ágyas pálinkához legalább 10 kg érett („nyári ágyas pálinka”) vagy
legalább 5 kg aszalt gyümölcsöt („téli ágyas pálinka”) kell
felhasználni. A palack címkéjén a pálinka nettó mennyiségét kell
feltüntetni. Az érlelés időtartamát az érlelés helyszínén, ellenőrizhető
módon dokumentálni kell.
Az ágyas pálinka mindenféle színárnyalatban előfordulhat a
kristálytisztától a dióbarnáig. Íze többnyire édeskés. Az ágyas szó
onnan ered, hogy a rendszerint nagy fenekű üveg alján található az ágy
(ezt több helyen ágyásnak nevezik), amely többféle lehet aszerint, hogy
milyen összetevőket tartalmaz.
Ágyas pálinkának tehát a nyers vagy aszalt gyümölcsre a saját
érlelése után rátöltött, azonos gyümölcsből készült pálinka minősíthető.
Meghatározás forrás: Wikipédia
Vidám perceket szerzek ma azoknak, akik ezt a kis kontyalávalót elkészítik. Ennek a pálinkának annyi a története, hogy nyaranta tiniként
Hódmezővásárhelyen egy nagyon klassz csapatban dolgozgattam. Emlékszem
minden nap örömmel mentem be a poros-koszos műhelybe
csiszolni-csomagolni a dekorokat. Folyamatosan nevettünk, bohóckodtunk! A
cég tulajdonosa is egy fantasztikus ember. Az egyik rangidős kolléga, az
"öreg Posztós" avatott be az elkészítés
rejtelmeibe. Azóta már számtalanszor került a családi poharakba az ízletes italból.
Csak egy probléma van: nagyon, de nagyon itatja magát és a finom
pálinkában ázott darabok is nem kis fejfájást tudnak okozni másnap.
Hozzávalók:
3 rész pálinka (bármilyen jó, még a kevésbé ízletes is feljavítható)
1 rész méz (vegyes v. hársfa)
1 rész aszalt gyümölcs (általában a pálinka fajtájával azonos)
Elkészítése:
1. Szándékosan írtam részekre bontva az arányokat. Így bármikor tudjátok az 5 részből összeálló itóka receptjét. Ha szükséges, akkor a gyümölcsöket kisebb darabokra vágjuk.
2. Majd a mézet és a gyümölcsöt beletesszük egy üveg aljába és felöntjük a pálinkával.
3. Ledugaszoljuk az üveget és megforgatjuk úgy, hogy a méz jól összebarátkozzon a pálinkával :-)
4. Minimum 1 hónapi ne nyissuk fel az italt. Viszont naponta forgassuk meg az üveget, hogy a tartalma elegyedjen.
Csak ennyi munka lenne vele, de minél tovább áll az üvegben az ital, annál jobban összeérnek az ízek! Nem fogjátok megbánni, ha elkészítitek!
Legyen szép napotok!