Mátrai borzaska
Íme itt vagyok egy sokak által kedvelt és villám gyorsan elkészíthető étellel. A mátrai borzaska tökéletesen passzol salátához, főzelékhez, de én magában is imádom.
Tudom, hogy millió változata van a köztudatban, szakácskönyvekben, buksikban..., de most megosztom az én hagyományos receptemet. De hát ahány ház, annyi szokás. Még azt is külön díjazom, hogy több hozzávalót is lehet helyettesíteni ezzel-azzal.
Hozzávalók 4 személyre
50 dkg csirkemellfilé/ sertés karaj/ pulykamell
2 db egész tojás
10 gerezd zúzott fokhagyma
4 db közepes burgonya
8 ek. liszt
1 normál pohár tejföl/ joghurt/ kefir/ vagy 2 dl tej
1 tk. só
Olaj a sütéshez (bő olajban sütjük)
Tálaláshoz
- krémes tejföl zúzott fokhagymával ( 1 kicsi pohár tejföl és 4 gerezd zúzott fokhagyma), reszelt sajt
1. A húst felszelem, kiklopfolom, majd megsózom a szeleteket.
2. Egy edényben nagyon sűrű palacsinta tésztát keverek a zúzott fokhagymából, nyers, nagy lyukon lereszelt burgonyából, lisztből, tojásból, tejfölből és sóból.
3. A tészta lényege, hogy megfelelő sűrűségű legyen, mert különben lepotyog darabokban sütés közben. Ha ez a helyzet áll elő, akkor mindenképpen adjatok hozzá még lisztet a tésztához. Én mindig azt mondom, hogy érzésre készítem a tésztát, nem pontos mennyiségekkel. De hát akkor nem lenne blog. Mit írnék ide... egy kis liszt érzésre... na akkor nagyon nem csípnétek engem:-)
4. Ezután csak annyi tennivaló lesz, hogy a sózott szeleteket, megforgatjátok ebben a keverékben és bő, meleg olajban aranybarnára kisütitek. Ha valahol nem vonja be a húst tökéletesen akkor egy kis kanálkával a tésztából rásimítunk a szeletre a serpenyőben. Kb 2-3 perc sütés oldalanként.
5. Tálaláskor salátával vagy főzelékkel esetleg grillezett zöldségekkel kiegészítjük. Majd nyakon öntjük a fokhagymás tejföllel és megszórjuk még melegen reszelt sajttal.
Érdemes kipróbálni!
Legyen szép napotok!