Fűszeres kedd - Vanília

 
SZÁRMAZÁSA:
Mexikóban és Közép-Amerikában trópusi körülmények között őshonos ez a kúszó orchideafaj termése. Manapság Madagaszkáron, Réunion szigetén és Comore-szigetén termesztik. 

LEÍRÁSA ÉS EHETŐ RÉSZE: 
Orchideafélék családjába tartozik ez a növény. Szárított toktermését és magjait használjuk fel a konyhában. Ez a húsos levelű orchideafaj 25 cm-es leveleket növeszt és 15 m magasan is felkapaszkodik a fákon! Sárgásfehér vagy éppen zöldes színű virágai kicsik és rövid ideig nyílnak. Megporzásukat a kolibrik végzik a természetben. Az ültetvényeken nem bízzák a véletlenre. Bambuszpálcikával, kézzel porozzák be a virágokat. A megtermékenyített virágokból 6-8 hónap alatt fejlődnek ki a lecsüngő toktermések. Ezeket féléretten gyűjtik be, majd fermentálják ( erjesztés, füllesztés). Ez idő alatt alakul ki a sárgászöld termésekből barna szín, a tökéletes illat és íz. A vaníliarúd különleges zamatát legfőbb aromaanyaga, a vanillin adja. A legjobb minőségű vanília a Bourbon-vanília.
 
ÉRDEKESSÉG:
Már az aztékok is használták a vaníliát a méltán híres csokoládéitaluk ízesítésére és afrodiziákumként. Az indiánok például a szárított vaníliarudakat fizetőeszközként is használták.

AROMA:
Enyhén édeskés, fűszeresen intenzív. 

GYÓGYÁSZAT:
Elsősorban szíverősítő hatású, ezt már az indiaiak is tudták. Továbbá félelem és fáradtság elűzésére használják. Hangulatjavítóként kakaóval vegyítve alkalmazzák. Egy jó kis vaníliás kakaó... Nyamiiii...
 
BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS:  
Még ma is az egyik legdrágább fűszerek közé tartozik a vanília. Hideg száraz helyen tárolandóak a termések. Ára a minőség függvényében változik.
 
KONYHAI FELHASZNÁLÁS:
Házi vaníliás cukrot  is készíthettek belőle vagy éppen mennyei főzött krémeket főzhettek. Főzés közben belekerülhet az ételbe a kikapart magokkal együtt, de a külső, barna héj rész nem ehető.  

Legyen nagyon szép napotok!

Szöveg forrása: a Kis Fűszerlexikon
 
 

Népszerű bejegyzések