Sajtból van a Hold - sajt készítése otthon
A képen egyik füstölt sajtunkat láthatjátok!
Ahogyan az utóbbi időben láthattátok egy picit elmaradtam az írogatással, de sok-sok pozitív változás állt be az életünkben. Hála ezért az égieknek! Viszont most újra bele kell rázódnom a mindennapi őrületbe, ezért néha kicsit lassabban kerülnek megjelenítésre azok a bizonyos bejegyzések. Képek gyűlnek szép számmal és írás is kerül lassan melléjük.
Imádom a tradicionális, saját kézzel készített, otthoni finomságokat, a vidéki életet és a hagyományokat. A szüleim mezőgazdasággal foglalkoznak, így én is ebben nőttem fel és tanultam meg. Elhatároztam, hogy időközönként megismertetlek egy-egy valódi tejből készült produktummal benneteket. Leszámolok a lila tehén sztereotípiával!
Nézzük a mai első penzumot! A sajt! Ezt a típusú sajtot sokan az indiai panírral/ házi sajttal azonosítják. Nincs benne semmiféle sajtkultúra, egyszerű elkészíteni. A boltokban már drága pénzért 500-600 Ft/ 10-20 dkg áron grill sajtként vásárolhatjuk meg. Azért ez egy picurit vicces.
Nézzétek meg szüleim és a legifjabb sajtmester, Zétusom tálalásában az elkészítés folyamatát!
Hozzávalók 90 dkg - 1 kg sajthoz:
10 liter házi tehéntej
10 ek. ecet (20 %-os)
1 ek. jódozott, tiszta só
Szóval első körben vegyünk 10 liternyi hűtött, pihentetett tejet. Végy egy extra ügyes és zsenge sajtmestert, aki előkészíti a legnagyobb edényünket és akár az üvegből kiöntve a tejjel is teletölti azt.
Ezután beizzítjuk/begyújtjuk a tűzhelyünket és feltesszük a tejet melegedni. Figyelni kell a tejet és amikor már a teteje "bőrözni" kezd (ahogy a képen is látjátok, ráncos lesz), akkor fokozottan oda kell már figyelni. Szinte hagyjuk kifutni a tejet az edényből! Ekkor gyorsan elzárjuk a hőforrásunkat.
Változó, hogy mennyi idő kell hozzá, de itt nem 1 liter tejről beszélünk, mint amikor "tejcsikaramellát" készítünk! Nekem az egyik kedvencem a fenti itóka volt kicsiként! :-)
Ezután hozzákeverjük először a 10 kanál sót, majd a 10 ek. ecetet. Egy jó 5 percet hagyjuk pihenni a keveréket. Megvárjuk, hogy "összeugorjon" a tej.
Ezután veszünk egy textil pelenkát vagy bármilyen más vékonyabb szövet anyagot és elkezdünk sajtot készíteni. Meg lehet oldani egyedül is, de nálunk nagy a család, így könnyebb dolgunk van. Kettő megfogja a textil sarkait, majd a harmadik páciens beleönti a forró két részből összetevődő elegyet. Fent a sűrűbb, darabos tej található, lent pedig a savós rész.
Tehát beleöntjük a textilbe a még nem szilárd sajtunkat, majd addig mozgatjuk, míg le nem csepeg.
Ekkor belekeverhetünk különféle fűszereket, zúzott fokhagymát... A család nagy kedvence nálunk pl. az olívabogyós sajt!Ölni tudnék érte! :-))) Vagy a füstölt változat, amelyet fent láthattok kezdő fotóként.
Végül beletesszük egy lyukacsos edénybe/szűrőbe a puha keveréket, majd lepréseljük egy éjszakán át.
Mi erre a mázsához használatos régi súlyt alkalmazzuk előszeretettel.
Szóval nem is olyan nagy dolog! Lássatok hozzá bátran, ha egy kis házi tej közelébe kerültök!
Legyen szép estétek!