Túrós "kalács" Jolika nénitől



Visszatér a vigyorgós, kicsit bolond, de annál boldogabb kukta közétek! A mai recept apropója a LIKE magazinban való ténykedésem! Ez az utolsó szám, amelyben én kuktálkodom.
Három olyan családi receptet osztok meg Veletek a héten, amely Édesanyámtól és az én Imádottam Nagymamájától származik! Igazi vasárnapi ebédnek való menü!

Emlékszem  Fecóm nagyszülei első találkozásunkkor széles mosollyal, tárt karokkal fogadtak engem, mint új jövevényt. Nagymamája tenyerébe fogta arcomat és nagy cuppanós puszit nyomott rá. Itt megpecsételődött kapcsolatunk egy életre! Tündér jó szívű embert ismertem meg személyében! Természetesen sütivel is várt bennünket. Jolika néni híres volt sütési tudományáról! A helyiek lakodalmakra, ünnepekre tőle kértek mesésebbnél, mesésebb házi kreációkat. Ez a sütemény volt az első vendégváró, az első finomság, melyet időről, időre elkészített nekem és a receptjét még ő maga írta le nekem. Sajnos már csak az égi konyhából figyel ránk, de ezzel az édességgel időről időre a konyhában is megidézzük!

Hozzávalók egy 30x30-as tepsihez

Tészta:
50 dkg liszt
1 db tojás
15 dkg porcukor
25 dkg margarin
2 dl tejföl
2 dkg élesztő
1/2 cs sütőpor
0,5 dl tej

Az élesztőt egy pici tejben felfuttatom egy nagy csipet porcukorral együtt. A lisztet ezalatt elmorzsolom a margarinnal szép morzsásra. Majd hozzáadom a tejfölt, a felfuttatott élesztőt, sütőport, tojást és szép sima tésztát gyúrunk össze.
1 órán át kelesztjük a tésztát.

Töltelék:
50 dkg tehéntúró (legjobb a házi)
30 dkg főtt burgonya
12,5 dkg margarin
2 cs. vaníliás cukor
15 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 citrom héja

1 dl házi baracklekvár

A tölteléket készítem el először. A krumplit összetöröm, majd a túróval, margarinnal, porcukorral, tojássárgájával, vaníliás cukorral és a citrom héjával sima krémet keverek. Ez lesz a töltelékünk.
A tésztát kelesztés után két részre osztom.
Egyikből tepsi méretű lapot nyújtok és belehelyezem a tepsi aljába. Megkenem a baracklekvárral az alsó lapot. Erre ráhalmozom az összes tölteléket! Majd a másik lapot is kinyújtom és befedem az egészet. A felső lapot megszurkálom egy villával és előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt közepes lángon aranybarnára sütöm.
Azonnal fogyasztható. Egy kis vaníliás porcukorral megszórva rögtön a nagyi süteménye ugrik be majd mindenkinek! 


Íme a mai penzum :-)

Népszerű bejegyzések