2012. szeptember 17., hétfő

Főzés Hegyi Barbarával, avagy monológok a Miele konyhájából - Kókusztejes sárgarépa-krémleves



A múlt héten egy zseniális főzőkurzuson vehettem részt! Hegyi Barbara mutatta be konyhaművészetének egy szeletkéjét! Mivel nem egyszeri alkalomról volt szó, figyeljétek a Miele oldalán az aktuális információkat és főzzetek Ti is együtt a színésznővel! A következő örömfőzés október 4-én lesz! Ezen a linken megtudhatjátok a részleteket!

Úgy döntöttem, hogy az ominózus sárgarépa krémlevest megosztom Veletek! A legnagyobb félelmem volt és a legfinomabb fogássá avanzsált! A többi receptet Barbara könyvéből is kicsemegézhetitek!




Kókusztejes sárgarépa-krémleves 4 személyre

4 szál sárgarépa
2 ek olaj
1 l alaplé vagy 1 l víz + 1 leveskocka
1 db zöldcitrom leve és héja
2 tk ötfűszer keverék
2 dl kókusztej
ázsiai citromfű
5-7 cm gyömbér reszelve
1 csipet só
chilipaprika nem túl erős
pár szál zöld koriander





1. Egy fazékban az olajon megdinsztelem a meghámozott felkockázott sárgarépát.
Belereszelem a gyömbért, ráfacsarom a zöldcitrom levét, belereszelm a héját.
Hozzáadom az ötfűszer keveréket , a sót, a citromfüvet és a chilit. Felengedem a lével és puhára főzöm!
Fontos, hogy ha már puha a répa, akkor menje bele a kókusztej.

2. Hozzáöntöm a kókusztejet és újra felforralom! Szűrőkanállal kiveszek belőle egy adag répát. a maradékot botmixerrel simára töröm, majd visszateszem a félretett répakarikákat. Zöldkorianderrel tálalom és természetesen egy kis chilivel.

Tálalási ötlet Sanyitól, a Miele séfjétől:
A leszűrt sárgrépákból veszünk néhány karikát és egy tornyot építűnk a leveses csészénk közepére!
Ezután már csak  fel kell önteni a levessel és egy kis zöld korianderrel megbolondítani az összképet!



Tipp: Sárgarépa helyett burgonyával is elkészíthető! Az ötlet Barbara ajánlásával:-)) 

Néhány szó a kókusztejről és beszerzési tipp:
A kókusztej nem a feltört kókuszdió leve! Házilag elkészítve nagyon egyszerű a dolgunk:  a kókusz fehér húsát felkockázzuk, összeturmixoljuk vízzel (itt mi magunk állítjuk be a sűrűséget), majd egy textilbe öntjük az egész keveréket és 1 éjszakán át hagyjuk lecsepegni! Hűtőben 4-5 napig tárolható a kész kókusztej.
Bolti formában Budapesten például az Ázsia boltban biztosan kapható!  De nagyobb hipermarketek ázsiai ételes részlegében is megtaláljátok. Nem csak főzésre használhatjuk, hanem magában elkortyolva is kiváló! Roppant nagy előnye, hogy laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Káliumoban, kálciumban és foszforban gazdag. Az ára nem túl baráti, de egy-egy különleges alkalomra bevethető: http://www.argep.hu/trend/KOKU/Kokusztej.html.