Berthillon - Fagylalt 1954 óta
Nagy sor és két jól megérdemelt fagyi! :-) |
Hová menjünk Párizsban? Hányszor, de hányszor feltettem ezt a kérdést a kobakomon zongorázva. Majd jött az internet, francia és angol oldalak rengetege és egy újabb ötlet kerül bele az apró kobaltkék noteszembe. Vadásztam a gasztronómiai értékekkel bíró helyeket. Párizsban ilyesmire bukkanni nem is olyan nehéz. Így találtam rá a Berthillon fagyizóra.
Cím: 31 Rue Saint-Louis en l'Île, 75004 Paris, Franciaország
Web: http://www.berthillon.fr/Nyitva: Szerdától vasárnapig 10-20 h között. Augusztusban az üzlet zárva tart.
Az eredeti, aprócska fagyizó és egyben kávézó a szigeten található. De tisztázzuk, hogy miért is ilyen különleges! Hiszen fagyit lehet bárhol kapni, de itt mégis van egy kis csavar a történetben.
Raymond Berthillon egy pékcsalád sarjaként látta meg a napvilágot 1923-ban Fleury-la-Vallée-ban. A második világháború után a család úgy döntött, hogy Párizs közelében próbálnak szerencsét péksüteményeikkel és kenyereikkel. Raymond is itt dolgozott pékként egészen 30 éves koráig.
Ekkor a család tulajdonában lévő La Bourgogne kávéház vezetésére kérte fel mostohaanyja. Ebből a kávézóból született meg később1954-ben a Berthillon fagyizó.
Csak és kizárólag természetes hozzávalókból állítják össze méltán híres fagylaltjaikat és sörbetjeiket. A honlapon olvasható az üzlet története és a kezdetek is.
„Akkoriban kezdett kiváló minőségű alapanyagokból fagylaltokat készíteni: tejből, tojásból, friss tejszínből, melyeket hajnalonként, a Berger utcai piacra kisétálva, a Baltard-pavilonban vásárolt” –
Berthillon volt az első, aki sörbetet árult, „a keleti eredetű csemegét, a szultánok eledelét, mely tejszín nélkül, csak gyümölcsből és cukorból készül” – írja a honlap." Ma is az egyik legkedveltebb sörbetjük az epres változat.
Olyannyira remekül végezte a munkáját Berthillon úr, hogy 7 évvel a fagyizó nyitása után már Gault et Millau írói is hírt adtak róla.
A nosztalgiázás után már érthető, hogy miért szerettem volna annyira letesztelni a finomságokat.
Hosszú sor állt a fagyizó előtt. Erről már messziről meg lehetett ismerni a helyet. Nem csak az utcán tesztelhetünk, hanem be is ülhetünk a takaros kis üzletbe egy óriási fagyi kehelyre. Ez csak pusztán idő függvénye. Mi türelmesen álldogáltunk a sorban. Megjegyzem igen gyorsan haladtunk, tehát nincs miért türelmetlenkedni.
Majd közelebb értünk a pulthoz és elénk tárult a kb. 20 fagylaltból álló repertoár. Persze én mindig a különlegesebb ízekre voksolok, Fecóm pedig a tradicionális válogatások híve. 1 gömb fagyi 2,5 EUR-ba kerül, de minél többet vásárol valaki úgy csökken az ár. 2 gombóc már csak 4 EUR. Természetesen vannak speciális ízek, melyekért néhány Centtel többet kérnek, de megéri. Tölcsérben vagy papír tálkában kérhetjük a jeges különlegességeket. Így mindenki kedve szerint választhat.
Az eladók roppant készségesek. Angolul és franciául gördülékenyen kommunikálhatunk. A táblán azok a fagylaltok, amelyek különlegesek részletezve is felkerülnek franciául, sőt még angolul is.
A fagyimra várva a Berthillon előtt |
Sajnos a nagy augusztusi pihenő előtt a fagylaltkirály, Raymond Berthillon örökre nyugovóra tért 90 éves korában. Valószínű, hogy a harmadik generáció által vezetett üzlet nem veszít hírnevéből és az eddig is megtartott minőségből, de sajnos a szakma ismét egy egyéniséggel és remek szakemberrel lett kevesebb.
Ha Párizs felé visz valakit az útja, mindenképpen látogasson el a Berthillon fagyizóba! Jó szívvel ajánlom!