Francia hagymaleves - AZ IGAZI :-)
Messze földön híres a franciák laktató és különleges hagymalevese. Igaz náluk a folyékony fogások nem tartoznak annyira az étkezésekhez, mint itthon. Ez a leves igazi bevackolós finomság lehet a mai borongós időben. Érdemes kipróbálni. Én más módon készítettem eddig a hagymalevest, de ez a változat is felkerült a palettámra.
Hozzávalók 4 adag
50 dkg hagyma
10 dkg vaj
1 púpozott ek. liszt
2 ek. cukor
2 l víz+ 1 db húsleves kocka/ vagy 2 l csirke alaplé
1 dl száraz fehérbor
4 szál friss kakukkfű
1 db babérlevél
1 db babérlevél
20 dkg sajt (félkemény)
1 tk. só
1/2 tk. bors
2-3 reszelésnyi szerecsendió
1/2 tk. bors
2-3 reszelésnyi szerecsendió
1 db bagett
Jó étvágyat kívánok hozzá!
- A hagymát megtisztítjuk és karikára vágjuk.
- Vajat olvasztunk egy serpenyőben, majd rárakjuk a hagymát és 2 ek. cukorral meghintjük. Kb. 10 perc alatt világos barnára pirítjuk.
- Ekkor meghintjük egy púpozott evőkanál liszttel a serpenyő tartalmát és összeforgatjuk.
- Kb. 3 literes lábasba öntjük a hagymát. 1 tk. sót, 1/2 tk. őrölt fekete borsot, 2-3 reszelésnyi szerecsendiót szórunk rá ízesítésként.
- Felöntjük az egészet 1 dl száraz fehérborral és 2 l csirke alaplével. Ha nincs alaplé, akkor gyors megoldás a víz és a húsleves kocka kettőse.
- 4 szál kakukkfű és 1 db babérlevél megy még a levesünkbe egy kis csokorba kötve. Befedve közepes lángon 45 percig főzzük a hagymalevest.
- A bagettet kb. 1 cm vastagságú szeletekre vágjuk, a sajtot pedig lereszeljük.
- Öblös edényeket válasszunk a tálaláshoz. Az edény aljára 3 szelet bagettet rakunk erre sajtot szórunk. Majd erre merjük rá a forró, illatos levest.
- A tetejére szintén 3 bagett szeletet helyezünk, egyenesen bele a levesbe és gazdagon megszórjuk sajttal.
- Utolsó lépésként a megtöltött tálkákat a sütőbe rakjuk és aranybarnára pirítjuk a tetején a sajtot. Melegen azonnal fogyaszthatjuk. Mennyei és laktató vacsora lesz a végeredmény :-)
Jó étvágyat kívánok hozzá!