Habart harcsapaprikás kapros-túrós galuskával


Könnyű fogás lehet a karácsonyi vacsorakor egy ízletes harcsapaprikás. Hála az égnek már a bevásárlóközpontok halrészlegén friss árut kaphatunk időről időre. 
Viszont roppant fontos, hogy jó minőségű húst vásároljunk. Ne legyen állott, iszap szaga a halnak, mert a végeredményt teljesen tönkreteheti. Én most kifejezetten jó harcsához jutottam. Kimondottan filét kértem a halasnál. Érdemes mindenképpen megnyúzni a húst a főzés előtt az ízletes paprikáshoz.


Elkészítés: 1 óra
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg. harcsahús vagy harcsafilé
20 dkg vöröshagyma
6 ek. étolaj
2 l víz 
2 ek. őrölt paprika
1 tk. őrölt fekete bors 
1 tk. só
2 dl tejföl
2 ek. liszt

Hozzávalók a kapros-túrós galuskához: 
20 dkg tehéntúró
3 db tojás
kb. 10 dkg liszt
1 ek. kapor aprítva
1/2 tk. só
0,5 dl víz
víz a főzéshez. 

  • A harcsát megszabadítjuk a bőrétől és a húst 2x2 cm-es kockákra daraboljuk. Ha nem szeretnénk sokat bajlódni az elkészítéssel, akkor filét válasszunk. 
  • A hagymát megtisztítjuk és nagyon finom apróra feldaraboljuk. 6 ek. étolajon egy nagyobb lábasban (kb. 4-5 literes) üvegesre dinszteljük.
  • Majd hozzáadjuk a felkockázott húst és fűszerezzük borssal, sóval, paprikával. Végül felöntjük kb. 2 liter vízzel az alapunkat. Lassú tűzön, nem rotyogtatva kb. 1 órán keresztül főzzük. Ha túlságosan bugyog a lábas tartalma, akkor akár szét is eshet a halhús és senki sem szeretne pépet :-) 
  • Mikor megfő a paprikásunk egy kis lisztes habarással besűrítjük az ételt. A tejfölt, a lisztet és egy levesmerőnyi paprikás szaftot egy edényben simára keverünk. Ha véletlen csomós lenne a habarás, egy botmixerrel pillanatok alatt elsimíthatjuk ezt a kis gubancot. Ezután mehet bele óvatosan kavargatva a paprikásba. Kb. további 10 percig főzzük a paprikást. Melegen tálaljuk! 
  • Több opció létezik a köretre. Én most kapros-túrós galuskát készítettem a harcsapaprikáshoz. 
  • A túrót, tojásokat, kaprot, sót simára keverjük. Majd apránként adagoljuk hozzá a lisztet és a vizet. Ruganyos galuskatésztát kell kapnunk. Ezután már csak a kifőzés marad hátra. Lobogó sós vízben kb. 10 perc alatt megfőzzük a vízbe szaggatott galuskát.
  • Mikor kiszedjük a meleg galuskát érdemes néhány evőkanál vajjal vagy olajjal összekeverni, hogy ne álljon össze tálalásig a köretünk. 
  • Tálaláskor némi friss kaprot is szórhatunk az elkészült ételre! Illatosabb és gusztusosabb lesz a végeredmény!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Népszerű bejegyzések