Sáfrányos pontykrémleves haltepertővel
Ha karácsony, akkor halászlé! De most egy kicsit más változatban kerül a ponty a levesbe most! Különleges és megosztó fogása lehet a karácsonyi menünek a pontykrémleves. Lesarkítva ez egy pikáns zöldséges halleves. Számunkra nagy kedvenccé avanzsált.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg pontyfilé
5 dkg zeller
10 dkg sárgarépa
15 dkg burgonya
5 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl fehérbor
1 l víz
1/2 tk. só
1 csipet őrölt bors
1 g sáfránypor
2 dl tejszín
1 egész citrom
pici kakukkfű a tálaláshoz
Haltepertő:
20 dkg ponty has alsó (zsírosabb) része
5 dkg liszt
1/2 ek. őrölt fűszerpaprika
1 csipet só
1 reszelésnyi szerecsendió
olaj a sütéshez
Bőr nélküli friss pontyfilét válasszunk. Mossuk meg, mielőtt a fazékba kerülne. A zöldségeket tisztítsuk meg és kockázzuk fel nagyobb darabokra. A halhúst és a zöldségeket tegyük egy edénybe.
Fűszerezzük sáfránnyal, sóval és borssal az alapunkat, majd öntsük fel fehérborral és 1 liter vízzel.
Addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ez kb. 30 perc közepes lángon. A leves ne forrjon soha.
Amikor lehúzzuk a tűzről az edényt egy botmixer segítségével turmixoljuk össze a zöldségeket és a halat.
Ekkor öntjük fel tejszínnel a sűrű zöldséges alapunkat és hozzáfacsarjuk egy citrom levét. A levesünk elkészült.
Tálalás előtt friss haltepertőt készítünk. Ez általában a hal zsírosabb, has alatti részéből készül. A bőrt kicsit bevagdaljuk és a liszt, só, paprika, szerecsendió keverékéből készült panírba forgatjuk a kisebb csíkokra vágott darabokat forró bő olajban kisütjük.
A levesünkhöz kínáljuk egy kis friss kakukkfűvel megszórva a ropogós falatokat!
Jó étvágyat kívánok hozzá!