2014. december 9., kedd

Sáfrányos pontykrémleves haltepertővel



Ha karácsony, akkor halászlé! De most egy kicsit más változatban kerül a ponty a levesbe most! Különleges és megosztó fogása lehet a karácsonyi menünek a pontykrémleves. Lesarkítva ez egy pikáns zöldséges halleves. Számunkra nagy kedvenccé avanzsált.

Hozzávalók 4 személyre: 
50 dkg pontyfilé
5 dkg zeller
10 dkg sárgarépa
15 dkg burgonya
5 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl fehérbor 
1 l víz
1/2 tk. só
1 csipet őrölt bors
1 g sáfránypor
2 dl tejszín
1 egész citrom

pici kakukkfű a tálaláshoz

Haltepertő:
20 dkg ponty has alsó (zsírosabb) része
5 dkg liszt
1/2 ek. őrölt fűszerpaprika 
1 csipet só
1 reszelésnyi szerecsendió
olaj a sütéshez

Bőr nélküli friss pontyfilét válasszunk. Mossuk meg, mielőtt a fazékba kerülne. A zöldségeket tisztítsuk meg és kockázzuk fel nagyobb darabokra. A halhúst és a zöldségeket tegyük egy edénybe. 

Fűszerezzük sáfránnyal, sóval és borssal az alapunkat, majd öntsük fel fehérborral és 1 liter vízzel. 

Addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ez kb. 30 perc közepes lángon. A leves ne forrjon soha. 

Amikor lehúzzuk a tűzről az edényt egy botmixer segítségével turmixoljuk össze a zöldségeket és a halat. 
Ekkor öntjük fel tejszínnel a sűrű zöldséges alapunkat és hozzáfacsarjuk egy citrom levét. A levesünk elkészült. 

Tálalás előtt friss haltepertőt készítünk. Ez általában a hal zsírosabb, has alatti részéből készül. A bőrt kicsit bevagdaljuk és a liszt, só, paprika, szerecsendió keverékéből készült panírba forgatjuk a kisebb csíkokra vágott darabokat forró bő olajban kisütjük. 

A levesünkhöz kínáljuk egy kis friss kakukkfűvel megszórva a ropogós falatokat! 

Jó étvágyat kívánok hozzá!