2014. december 4., csütörtök

Vörösboros - aszalt szilvás fácánragu


A vadhúsok elkészítése külön művészet. Minden szinte a pihentetésen múlik. Ez a fogás igazán könnyű és ízletes, csak egy szép farab fácán kell hozzá. A szaft, a hús és a zöldségek fantasztikus egyveleget adnak az éhes vendégeknek. Bocsánat az áradozásért, de kimondhatatlanul finom!

Elkészítési idő: 1 óra 
Hozzávalók 4 személyre: 

75 dkg fácánhús (egész fácán) 
6 ek. olívaolaj
20 dkg vöröshagyma
20 dkg sárgarépa
20 dkg zellerszár 
20 dkg aszalt szilva
6 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
1 tk. oreganó
1 tk. kakukkfű
4 dl vörösbor
1 l víz + 1 tyúkhúsleves kocka vagy 1 liter csirke alaplé
1 tk. só és 1/2 tk. bors ízlés szerint 

Tálaláshoz friss kenyér, rizs vagy krémes puliszka ajánlott.


  • A fácánt feldaraboljuk (comb, szárny, hát, mell).  
  • A vöröshagymát, sárgarépát megtisztítjuk és közel hasonló darabokra vágjuk.  Hozzáadjuk a felszeletelt zellerszárat is és a fokhagymát apróra vágva. 
  • Egy kis olívaolajon megpirítjuk a zöldségeket kb. 3 perc alatt.
  • Hozzáadjuk a zöldségekhez a fácánt, a fűszerekkel ízesítjük, beledobunk egy babérlevelet és alaposan összekavarjuk ezeket egy nagy edényben. 
  • Felöntjük borral és alaplével a ragunkat és feltesszük főni közepes lángon kb. 40 percig.
  • Az aszalt szilvákat megfelezzük és a főzés vége előtt 10 perccel adjuk hozzá. 
  • Rizs vagy puliszka körettel tálaljuk, de erre igazán nincs szükség! A friss, puha kenyér tökéletes kiegészítője ennek a fogásnak. AZ ünnepek mellett összebújós téli estékre is jó szívvel ajánlom ezt a fogást! 
Jó étvágyat kívánok!