2014. december 22., hétfő

Sajtfondü az ünnepekre


Ha hirtelen állít be néhány vendég az ünnepek alatt, akkor készüljetek egy kis sajtfondüvel! Néhány ízletes sajt, némi zöldség, bagett és garantált a siker. 

Tudjátok honnan származik a fondü? 
A Larousse gasztronómiai lexikon szerint a következő: A francia Alpok és Svájc specialitása. Egy vagy több préselt és főzött sajtból készült úgy, hogy a sajtot fűszerekkel és fehérborral kis lángon megolvasztják speciális fondüedényben. Majd az edényt asztali melegítőre teszik és kétágú, hosszú nyelű villára szúrva kenyérdarabokat mártogatnak bele. Mindegyik tájnak megvan a saját fondüje különféle ízesítéssel. 

Most megismerhetitek a mi változatunkat.
Elkészítés szeleteléssel és pirítással együtt maximum 30 perc
Hozzávalók 4 személyre: 

20 dg ementáli típusú sajt
10 dkg gruyére sajt
10 dkg cheddar sajt
5 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
1/2 kk. frissen őrölt fekete bors
6 reszelésnyi friss szerecsendió
4 ek. cseresznyepálinka

Mártogatáshoz: 
- 1 db bagett
- 1 csomag zellerszár
- 20 dkg füstölt kolbász
- 20 dkg garnéla


  • A sajtokat lereszeljük egy fém lábasba. Felöntjük 5 dl tejszínnel és a 4 ek. cseresznyepálinkával. 
  • Alacsony lángon melegíteni kezdjük az alapanyagokat. Közben fűszerezzük a fondü alapunkat. 
  • Egészen addig olvasztjuk a sajtokat, amíg egynemű, sima, sűrű, krémes szószt nem kapunk.
  • A fondüedény belsejét 2 gerezd fokhagymával. Ebbe öntöm a finom sajtfondüt. 
  • Egy mécses gyújtunk, hogy pislákolva melegítse az edényt, addig míg elő nem készítjük a mártogatósokat. 
  • A zellerszárat megmossuk és kisebb darabokra vágjuk. 
  • A kolbászt maximum 0,5 cm-es szeletekre vágjuk. Forró serpenyőben néhány perc alatt ropogósra sütjük a kolbászokat. 
  • A bagettet 1 cm széles szeletekre vágjuk, de össze is kockázhatjuk. 
  • Végül a garnélákat 5 perc alatt olívaolajon némi fokhagymával átsütjük. 
  • A mártogatósnak szánt alapanyagokat külön kis edénykékbe rakjuk, hogy mindenki mindenből falatozhasson. 
Már csak egy pohár fehér bor és egy igazán jó társaság szükséges a tökéletes csipegetős beszélgetéshez.