Csombor


Ritkábban jelentkező fűszeres kedd bejegyzéseim sorát bővítem most. Csombor is terem a fűszerkertemben. Vadakhoz használom nagy-nagy örömmel, de zsírosabb húsoknál és kolbászokban is megállja a helyét. 
Nézzük meg most, hogy mit lehet róla tudni. 

FELHASZNÁLHATÓ RÉSZEI
Leveleket frissen vagy szárítva használjuk. 

SZÁMRAZÁS
Földközi - tenger keleti részén őshonos és elterjedése egészen Iránig húzódik. Manapság főleg a mediterrán országokban, Közép-Európában termesztik. 

LEÍRÁS: 
50 cm magasra megnövő egynyári fűszer. Sötétzöld lándzsás levelei keresztben átellenesen ülők. Körülbelül 3 cm hosszúak. 
A növényt rózsaszín, vagy halványlilás virágainak megjelenése előtt kell szedni. Ekkor a legintenzívebb az aromája. Bokorbabbal együtt ültetve nagyon hálás, mivel elkerülik a levéltetvek a zöldséget. 

ÉRDEKESSÉG:
Ókori rómaiak használták már konyhai fűszerként, gyógyászati célokra és nemi vágy fokozására. Afrodiziákumkén már középkori írások is megemlékeznek. 

GYÓGYÁSZAT
Gyomorerősítő és serkentően hat az emésztésre. Köhögés csillapítására, fertőtlenítésre és hurutoldásra is használják. 

AROMA
Borsos aromájú, enyhén csípős, fűszeres. 

FELHASZNÁLÁS
Hüvelyesek főzésénél mindenképpen használjunk belőle, mert csökkenti a puffadást. Zsíros húsokhoz, vadakhoz, tartalmas levesekhez és gombás ételekhez is ajánlott. 

BESZERZÉS
Frissen cserépben fűszerárusoknál vásárolhatunk belőle. Friss hajtásokat levágva néhány napig elállnak a hűtőben. Szárított változatban nagyobb üzletekben megvásárolható. 

KONYHAI ÖTLETEK
Használatával óvatosan bánjunk. Főzés elején adjuk az ételhez, de tálalás előtt szedjük ki.

Népszerű bejegyzések