Paradicsomos húsgombócok spagettivel


Hetek óta vágyom már egy kis pikáns paradicsomos húsgombócra. Itthon csücsült a szekrényben egy adagnyi igazán kiváló minőségű sima és paradicsomos óföldeáki spagetti, erre szerettem volna valami finomságot komponálni. Már korábban írtam az apró tésztaüzemről a falucskánkban és az utóbbi időben új lendületet kapott a folyamatosan növekvő, fejlődő családi vállalkozás. De erről majd később ejtek néhány szót. 
Gyorsan visszatérünk az ételre, ami gyors esti vacsoraként került terítékre. Hihetetlenül egyszerű és finom. Hirtelen betoppant vendégeket is elkápráztathatunk vele!  

Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 4 személyre: 

50 dkg darált sertéshús
4 ek. aprított petrezselyem
2 ek. magos mustár
1 tk. őrölt fekete bors
2 tk. oregánó
2 tk. bazsalikom
1 db tojás 
2 tk. só
7,5 dl paradicsom sűrítmény 
0,5 dl vörösborecet
6 gerezd fokhagyma
6 ek. olívaolaj
20 dkg sima spagetti
20 dkg paradicsomos spagetti

víz a tészta főzéséhez
tálaláshoz 4 ek. reszelt parmezán és 2 ek. aprított petrezselyem

 A gombócok elkészítésével indítunk. Ebből a mennyiségből kb. 16 db húsgolyót formáztam. 4-4 darabbal számoltam személyenként. 
A darált hús lehet disznóból vagy marhából, vagy éppen fele-fele aranyában vegyesen. A lényeg, hogy ne legyen túl zsíros. A húst megszórjuk 4 ek. aprított friss petrezselyemmel, hozzáadunk 2 ek. magos mustárt, 1 db egész tojást, meghintjük fekete borssal, oregánóval, bazsalikommal, sóval és 4 gerezd fokhagymát belereszelünk. Az egészet összegyúrjuk és 16 részre osztva gombócokat formázunk belőle. Akár le is fagyaszthatjuk az elkészült húsgolyókat és csak ki kell kapni a hűtőből, ha úgy tartja kedvünk. Felhasználásig a hűtőben tartjuk az ízletes, nyers golyókat. 

Következő lépésben egy serpenyőbe 6 ek. olívaolajat öntünk és felforrósítjuk azt. A húsgolyókat gyorsan megforgatjuk benne, hogy egy kis kérget/keménységet kapjanak. Ez csak 1-2 perc. Nem a tökéletes átsütés a célunk, csak egy kis szilárdságot adunk a golyóknak. 

Majd felöntjük paradicsom sűrítménnyel az egészet és még egy kis vörösborecettel is meglocsoljuk.Kb. 30 percig alacsony/közepes lángon pároljuk a paradicsomszószban a gombócokat. Mielőtt elzárnánk a serpenyőnk alatt a tüzet, 2 gerezd fokhagymát a szószba reszelünk frissen és elkeverjük. 

Feltesszük a tésztát főzni miközben a gombócok rotyognak a szószban. A paradicsomos változatot rövidebb ideig kell készíteni, a simát pedig kb. 10 perc alatt készre főzzük, leszűrjük és egy kis olívaolajjal bekeverjük, hogy ne tapadjanak össze a tészta szálak.

Tálaláskor a két tésztát összekeverjük és a tányérra egy kis fészket készítünk belőlük és a közepére ültetünk 4 gombócot bő paradicsomos mártással meglocsolva. Végül 1 evőkanál reszelt parmezánt és egy csipet aprított petrezselyemzöldet szórunk a gombócok tetejére. Egy pohár száraz vörösbor tökéletesen passzol hozzá! Jó étvágyat kívánok.

 
A paradicsomos spagettit itt vásárolhatjátok meg: http://net-teszta.hu/termek/10100:paradicsomos_spagetti

Népszerű bejegyzések