Párizs legrégebbi fedett piaca - Marché des Enfants Rouges



Rá kellett jönnöm, hogy a párizsi beszámolóim sorából sajnos kimaradt néhány mérföldkő.  Ma például elkalauzollak a 3. kerületbe benneteket, ahol Párizs legrégebbi fedett piacán vásárolgathattok képzeletben.

Marché des Enfants Rouges  a harmadik kerület romantikus, francia kis utcácskáin bolyongva két épület között egy kapun belépve fedezhető fel a híres fűszerüzlettől, a Gourmanyattól nem messze.
Biztosan találtok, szebbet és jobbat ennél, de máshol nem koptathatjátok azokat a köveket, amelyeket már az 1600-as évek elején a francia emberek tehettek.

A piac neve magyar fordításban a következő: A vörös gyerekek piaca. A név valószínűleg onnan ered, hogy a piac eredeti területén egy árvaház működött és az itt nevelt gyerekek az adományként kapott piros/vörös ruhát viseltek.


Ma a közkedvelt 3. kerület szívében található. Sokféle náció megfordul itt és jól megférnek a francia lakosokkal. Ezt a piacot nem a szépsége miatt fogja valaki választani, hanem inkább rusztikus, eklektikus zugok miatt, a kiváló termékekről nem is szólva. A piac kapuján belépve több apró kávézó húzódik. Itt is bátran megreggelizhet az éhes vásárló, elolvashatja a napi sajtót, mint ahogyan sokan ezt is teszik.

A piac választékán és a kifőzdék kínálatán is látszik, hogy milyen széles spektrumon mozognak itt a portékák és az ételek. 

Nagyon tetszett, hogy ezek a kis reggeliző, kávézók rögtön a standok mellett foglalták el helyüket. Láthatjuk a nyüzsgő kofákat, érezhetjük a friss gyümölcsök, halak, pékáruk illatát miközben a reggeli kávénkat szürcsöljük és a croissantunkat majszoljuk!



 A fedett piacon gyümölcs, zöldség, hal, sajt, vaj, pékáru, virág és némi régiség (nem, nem élelmiszer :-)) is megtalálható. 
Be kell valljam a bio pékárut kínáló lány volt a kedvencem. Sajnos az illatokat nem tudom Veletek megosztani, de roppant pazar volt. 

Rengeteg képet készítettem ezen a piacon és környékén. Nagyon nehezen tudok válogatni, de valahogy megpróbálok szelektálni. :-) Mindent megmutatnék Nektek!

Itt fokozottan igaz, aki korán kel aranyat lel mondás. A képen már csak az üres halas standot láthatjátok, amely a piac közepén foglal helyet. Mi már csak a rendezett magányos óriáspultot láthattuk a mérlegekkel. El kell mondanom, hogy több piacon megfordultam Párizsban és környékén és általánosságban megállapítható, hogy hihetetlenül friss halszállítmányok kerülnek a standokra. Minden mediterrán országban megcsodálom ezeket a hazánkban ismeretlen standokat. Pedig milyen utópisztikus lenne, ha frissen fogott csukát, harcsát, pontyot, márnát, keszeget válogathatnánk a kora reggeli órákban a piacon!




 Az előbbi néhány kép nagy kedvencem. Régiségeket árusító fotósbolt megkopott fekete-fehér képekkel, apróságokkal, egy szabadon elfoglalható asztal és padsorral, romantikus kis eldugott kék ajtós üzlettel. Ezeknél az asztaloknál bárki megpihenhet, elmajszolhat egy bagettet, elolvashatja a reggeli híreket. 



 Nagy hangsúlyt fektetnek ezen a piacon az árusok a valódi bio termékekre. Húskrémeket többféle ízesítésben találunk a standokon, mindegyiken ott az organikus jelölés. A sajtokból itt is kedvünkre válogathatunk. Általános szokás, hogy egy kis kóstolóval is megkínál az eladó a kiválasztott termékből. Nem kell kérni, kedvesen maguktól adják mindezt az eladók.


 Mit érdemes reggelizni? 
A bio péksüteményeket árusító lánynál megéri egy-két finomságot beszerezni. Én egy óriási crepe-t ettem. Ott készült előttem. Érdeklődtem, hogy milyen receptúrát használ a bohókás francia úr. Az egyik titok a tojás volt. Csakis bio a másik pedig egy kis sör. Ezen csodálkoztam, de nagyon tetszett. 
Nutellából és házi lekvárok sorából választhattam. Ezzel kenték meg a nagyra nőtt francia palacsintát. Fecóm pedig egy lazacos quche mellett tette le a voksát. Szeretem, hogy bármit választ itt az ember, mindenben ott van a kellő mennyiségű anyag és jól tud lakni az ember egy-egy kicsinek tűnő péksüteménnyel is!  








Ha utatok erre a környékre sodorna, akkor itt találjátok meg a piacot:

Marché des Enfants Rouges
Cím: 39 Rue de Bretagne in the Marais (3rd) arr.Paris

Népszerű bejegyzések