Gourmet Fesztivál 2015.


Eljött május és ismét megnyitotta kapuit a Gourmet Fesztivál. A fő téma most a paprikás csirke volt a tányéron, de emellett számtalan érdekességre bukkanhattak a gasztronómia szerelmesei, mint például krokodil tekercs, fagyi vagy sushi paprikás csirke ízesítésben, linzerkarika kacsamájjal... Az előző napok esőzései után igazi felüdülés volt a napsütéses délutáni forgatag. Minden kiállítót alaposan szemügyre vettünk. Van néhány közülük, akik soha nem okoznak csalódást és minden egyes alkalommal egyenletes, magas minőséget hoznak. Őket mindig meglátogatjuk. De kikről beszélek? Borkonyha, Fűszerész, Donum Terrae. Bennük még soha nem csalódtunk! 

A Borkonyha menüje a következőkből állt:
"Kecskesajtfogó" céklával
Paprikás csirke fekete-fehéren
Linzerkarika  

Teszteltük!Finom volt minden, de egyértelműen mindkettőnknél a linzer nyert! :-) Mennyei volt a szemnek és az ízlelőbimbóknak is!
Linzerkarika kacsamájjal a Borkonyhától

Friss és üde színfoltok is felbukkantak a rendezvényen. Ilyen volt a Nobu, mely a japán konyha különlegességét házasította a magyar konyha egyes fogásaival. A paprikás csirke sushi mindent vitt. Többen repetáztak belőle és roppant szimpatikus volt, hogy a szakácsok milyen örömmel fogadták ezt. Helyben bárki megnézhette több helyen is az ételek születését, így a Nobunál is. 
A tavasszal frissen nyitott Émile is képviseltette magát. Nagyon ígéretes a "Gerbeaud család újabb gyermeke". Az Auguszt cukrászda is lépett egy merészet és a paprikás csirke fagyival vette le a lábáról a közönséget. Ne várjatok égzengést és átlagos ízeket, viszont mindenképpen megért egy kóstolást!


Általánosságban elmondható sok kiállító nem tudott mit kezdeni a paprikás csirke témával (tisztelet a kivétel!). Számtalan rémisztő példát láttam, amit itt Budán el lehet adni a vendégeknek, de egy falusi lakomán a házigazda szégyene lenne. Továbbá igen magas áron sokszor olcsó alapanyagok kerültek a tányérokra: belsőségek, pofahús, láb... Neee! Tessék a szaftos, érdekes/értékes részeket használni. Hisz elvileg ezekkel a fogásokkal csalják be az embereket az étterembe. Ez egy névjegykártya a tányéron!
Most a külsőségek sem voltak annyira látványosak a fesztiválon és a program is kihívásokkal küzdött a tartalom terén. Sajnos egy kicsit megrekedt a rendezvény egy szinten egy adott közönségnek! Engem hihetetlenül elrettent, hogy a nap végén egy bizonyos réteg elfelejti a kulturált italfogyasztás és viselkedés szabályait. Akár lehetnénk egy vidéki késdobálóban is és nem egy "sznob" fesztiválon.
Most kellene ebből okulni és egy nagyobb lendülettel magasabb szintre emelni az év gasztronómiai rendezvényét! Főleg, hogy jövőre itt a Bocuse d'Or a nyakunkon! 

A szervezők nyithatnának egy kicsit külföldi szakácsok felé: hívjanak meg egy-egy vendégországot, hogy megismerkedhessünk a hozzájuk kapcsolódó asztalkultúrával és gasztronómiával a street foodtól kezdve, a bisztró konyhán át, a fine diningig. Érdekes figurákból is hiányt szenvedünk (nem ártana a vérfrissítés a kényelmes bevált átlagos szereplők/barátok helyett), valódi kuriózum ételek is jöhetnének (lásd múlt évben a zsombói nagyikat), sőt családok részére is elérhető jegyárakkal kellene kalkulálni. SZÉP Kártyával működőképes volt a belépők fizetése, de előre megváltott jegyek esetében ezért a Deák tér szívébe kellett utazni, mert a feltüntetett elfogadóhelyek hírét sem hallották ennek a jegyvásárlási lehetőségnek és az online felületen sem biztosították a lehetőséget erre! Ez is kiküszöbölésre vár!


Mi a konklúzió? 
A színvonal igen nagyot esett. Ha jövőre a programok, technikai háttér és az ételek terén nem lesz változás, akkor fájdalmas búcsút veszek néhány évre a rendezvénytől. A kedvenceimet a fesztiválon kívül is meglátogathatom és megvásárolhatom!

A nap záró akkordjaként volt szerencsénk részt venni egy különleges lyoni ötfogásos vacsorán. Holnap erről hozok egy rövid beszámolót!

Népszerű bejegyzések