Sezgin a hentes, köfte és török gasztronómiai utcafesztivál - Törökország Budapesten


A török konyha igen sok izgalmas finomságot rejt. Görög, ázsiai és közel-keleti hatások miatt igen színes az ország gasztronómiája. Egyre többet olvasgatok erről és lassan egy-egy recepttel is próbát teszek. 
Rájöttem, hogy a bátyám és Fecóm tehetnek a mérhetetlenül nagy kíváncsiságomról. A múlt évben Törökországban nyaralt a bátyám és felszerelt minden földi jóval, újságokkal, könyvekkel és fűszerekkel. Hála az égnek Google a barátunk és a lényeges részeket könnyen megértettem. Fecóm pedig a horgászat terén talált rá egy török társaságra, akik a halkergetés mellett imádnak enni-inni. 

Természetesen a legjobb alapanyagbeszerző helyet kellett először megtalálnom itt Budapesten. Otthon ez sokkal kézenfekvőbb. Vesz az ember élő állatot és levágja, majd a fagyasztóba bespájzolja. De itt igazi kihívás. Padlizsán, paradicsom, petrezselyem... minden zöldségesnél megtalálható, de honnan szerezzek megfelelő minőségű birka- és marhahúst? Böngésztem a neten és így találtam rá Sezginre, a török hentesre. Egyik szombaton meglátogattuk az üzletet Fecóval.
Nagyon szép friss áru várja a pultban a vásárlókat. Helyben iszlám vágás (halal) szerint feldolgozott húsokat is kaphatunk, emellett beszerezhetünk minden hozzávalót a sajttól kezdve, a húson át egészen az édességig egy igazi török lakomához. Remekül felszerelt kis üzlet. Előre elkészített, bepácolt húsárut is vásárolhatunk a boltban, mint például a saját recept alapján készített köfte (fűszeres húspogácsa). Báránybordát és darált birkahúst vettünk, továbbá a köftéhez fűszert és még néhány egyéb különlegességet.

Az üzlet tulajdonosa Sezgin Gökcen, akit édesapja 12 évesen hentestanoncnak adott Izmirbe! Ott tanulta meg az iszlám vágás fortélyait. 

Iszlám vágásról röviden
Az állat leölése és feldolgozása a Koránban foglaltak szerint kell, hogy történjen. Halal vágásként is nevezik ezt. A halal szól jelentése megengedett, tiszta. Ez a feldolgozásra vonatkozik. Vágásnál az állatot Mekka felé fordítják, Allah nevében ölik le, majd teljesen kivéreztetik. Vágás után vizes, majd száraz ruhával áttörlik a húst, hogy még kívülről se legyen véres. A hús élettartama és íze más lesz, hamarabb megpuhul a főzés során a teljes kivéreztetés miatt. Alapvetően minden hívő muszlim köteles az állatvágási előírásokat betartani. Minden állatot, csak egy muszlim vághatja le, hogy annak húsa „Halal“ maradjon. Az állatnak a vágás (= kivéreztetéses leölés) időpontjában még élnie kell. A vágás közben el kell mondani a Besmele imát. Az állat nem szenvedhet. 
Az Alföldön,  Kardoskúton néhány éve egy egyedülálló üzemet hoztak létre, amely megkapta a Halal minősítést birka, marha, kecske, csirke, vadhúsra. Az üzemről itt olvashattok bővebben:  http://www.tsholdingltd.eu/.

Sezgin hentesüzlet elérhetőségei a következő:
Budapest IX., Bp., Ferenc krt. 39.
Tel.: 36 (1) 266-9900, 36 (20) 972-2760
Nyitva tartás: 

hétfőtől péntekig 9-19 óráig, 
szombaton 9-14 óráig

 Köfte (fűszeres húspogácsa) recept után kutattam az interneten és így találtam egy jópofa részletes leírásra: http://isztambul.info/blog/2010/11/10/kofte-recept-sema-verzio/. Igazából a receptet követtük Fecómmal annyi kiegészítéssel, hogy Sezgin üzletében vásárolt fűszerkeveréket adtuk hozzá.
 
Hozzávalók kb. 30 darab köftéhez: 

1 kg darált marhahús vagy birkahús
3 fej közepes lilahagyma
5 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor petrezselyem
1 db tojás
15 dkg kenyérmorzsa/ zsemlemorzsa
2 ek. olívaolaj a masszába (továbbá olívaolaj a sütéshez)
2 ek. őrölt paprika
Fűszerezés ízlés szerint: só, bors római kömény. Mi ezt váltottuk ki a hentesüzletben vásárolt keverékkel.

A zöldségeket finomra aprítottuk, összegyúrtuk a hússal, tojással, fűszerekkel. Kb. 5 dkg-os gombócokat formáztunk, majd kissé ellapítottuk. 
Padlizsános-cukkinis zöldségágyra raktuk a fűszeres húspogácsákat, megöntöztük olívaolajjal és kb. 30-40 perc alatt sütőben készre sütöttük.


Végül most szombatra ajánlok a figyelmetekbe egy témához kapcsolódó rendezvényt Budapest szívében! Török Gasztronómiai Utcafesztivál az Andrássy út 62. szám alatt a hétvégén!


Népszerű bejegyzések