Olívabogyós marhapofa


Talán furcsának tartjátok, de én szeretek az alapanyagaim beszerzésénél jelen lenni. Most sem történt másként. Egy marhavágáson jártam, ahol a hentes felajánlott egy szép adag marhapofát. Miért olyan különleges? Elárulta nekem! A marhapofa az egyik legizmosabb része az állatnak, igazi ínyencfalat. Sütve vagy párolva az izmok miatt kocsonyás, omlós finomság lesz a végeredmény. Kutattam egy kicsit receptek után, de a vörösboros változaton kívül nem dúskáltam ötletekben. Amikor az internet felmondja a szolgálatot, akkor jön a Larousse gasztronómiai lexikon és a francia konyha. Na itt mindig találok valami okosságot! Nem hiába szeretem én annyira! Az alapötlet a vaskos könyvből származik, de én belenyúltam egy kicsit és változtattam rajta. 

Elkészítési idő: 5 óra (Ne tévedés!)
Hozzávalók 2 személyre: 

60 dkg marhapofa 
30 dkg felaprított füstölt szalonna (kolozsvári például)
30 dkg sárgarépa
30 dkg olajbogyó
5 dl fehérbor
5 dl víz
4 gerezd fokhagyma
4 db közepes vöröshagyma
10 szál kakukkfű

bors
0,5 dl olívaolaj

Friss vágás és konyhakész állapot.

 Az étel elkészítése roppant egyszerű, csak egy adag türelem szükséges hozzá. 
Mindegyik marhapofát elfelezzük, papírtörlővel megszárítjuk, vékonyan sózzuk, borsozzuk (kb. 1/2-1/2 kávéskanálnyi darabonként.Kevés olívaolajon forró serpenyőben egy kis kérget pirítunk mindkét oldalára kb. 1-1 perc alatt.

A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és a hús sütéséből megmaradt olívaolajon kicsit megpirítjuk. 

A zöldségeket megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk (hagymát 8 részre, a répát 3 cm-es darabokra, fokhagymát karikákra). Egy magas falú fedeles sütőedénybe szórjuk az előbbieket, hozzáadjuk az olívabogyót és a pirított szalonnát! Enyhén megsózzuk és meglocsoljuk a maradék olívaolajjal az egészet és összekeverjük! Megszórjuk friss kakukkfűvel a zöldségeket és a tetejükre helyezzük a húsokat!

Felöntjük borral és vízzel az edény tartalmát, majd befedjük és 5 órára alacsony fokozaton omlósra sütjük a húsokat! Mennyei végeredményt kapunk! 
 







Népszerű bejegyzések