Egy csokor hónapos retek


A retek a tavaszi reggelik, friss saláták elengedhetetlen tartozéka, ezért leggyakrabban nyersen fogyasztjuk. Kevesen tudják, hogy a leveléből ízletes levest készíthetünk, a gumóját gyorsan sütve köretként is tálalhatjuk... 

 A ropogós hónapos retek a tavasz első hírnöke a kiskertekben. A termesztése egyszerű, és nincs is annál jobb családi reggeli, mint amikor a vajas kenyér mellé felszolgáljuk a földből frissen kihúzott kicsi, piros gumókat. Ismerkedjünk meg közelebbről ezzel az ízletes zöldséggel!

JELLEMZŐK
A retek a káposztafélék családjába, a keresztesvirágúak csoportjába tartozik. A megvastagodott szár alatti részét, a gumóját fogyasztjuk. A legelterjedtebb a piros kerek vagy ovális alakú egynyári növény, de számtalan fajtája létezik. Húsa fehér. A növény föld fölötti, dús levelei sertések, de vannak sima levelű példányok is. Sok A-, B- és C-vitamint, foszfort és káliumot tartalmaz. Csípősségét mustárolaj-tartalma adja. Energiatartalma alacsony: 100 grammban 20 kcal található.


A cikkem folytatást receptekkel együtt megtaláljátok a borsmenta.hu oldalon. Kövessétek figyelemmel ezt a friss, minőségi gasztroweblapot! Hiánypótló és roppant igényes!

Külön kiemelném a kerti fotókat! Ezeknek külön történetük van! Nagyon köszönöm Szilvikének a fotókat! Magyar zöldségmagokkal, magyar szívvel és kézzel nevelt retkek egy amerikai kiskertben! Puszi érte Szilvikém!



Népszerű bejegyzések