Rozmaringos - füstölt szalonnás vadkacsa vörösboros málnás mártással


 Vadételek iránti rajongásom fokozódik. Folyamatosan kutatok, keresek új praktikákat, angol és német speciális szakácskönyveket vásárolok és szélesebb spektrumban térképezem fel a vadgasztronómiát. Persze ez azt vonja maga után, hogy fejben újabbnál újabb receptek születnek. Most két gyönyörű vadkacsát (igen tőkés récét :-)) kaptam ajándékba nem kis örömömre. Az egyikből ez a fogás született. Ha pedig most valaki azonnal beszerzési hely utána kutatna, akkor vegye az irányt a legközelebbi METRO áruház felé, mert ott az állandó kínálatban a fagyasztott részlegen megtalálható ez a szárnyas. 

Hozzávalók: 
1 db vadkacsa (40 dkg volt ez a példány)
1 ek. kacsa vagy libazsír
20 dkg füstölt húsos szalonna
2 ág rozmaring (10 cm)
3 gerezd fokhagyma
őrölt fekete bors

20 dkg málna 
20 dkg sárgarépa
20 dkg cékla
1,5 dl száraz vörösbor

 Első lépésben a kacsát egy evőkanál olvasztott libazsíron oldalanként 5-5 perc alatt kicsit megpirítjuk. Tegyük félre a serpenyőt. Még a pörcös, zsíros maradékot felhasználjuk.

Majd kívül-belül dörzsöljük be zúzott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk meg a húst, szórjuk meg a rozmaringágról lehúzott levelekkel és a füstölt szalonnából belülre is rakjunk néhány szeletet és kívül is borítsuk be a kacsát. 


Egy tűzálló tálba vágjunk össze sárgarépát és céklát. Erre tegyük rá a szalonnával befedett kacsát és mehet a sütőbe körülbelül 60 percre körülbelül 190-200°C-ra. 

Vegyük elő a serpenyőt a pörcdarabokkal és a kevés libazsírral. Rakjuk rá a málnát és apróbb rázogatások mellett kb. 5 percig pároljuk meg rajta a málnát. Adjuk hozzá a vörösbort és még 5 percig forraljuk az egészet össze. Vigyázzunk! A málna nagyon törékeny! 

Nem marad más hátra csak a tálalás. A köretet egy tálra szedjük, a kacsáról leszedjük a sült szalonnát és az egészet meglocsoljuk a vörösboros málnás öntettel.

Különleges és ízletes párosítás lesz megígérhetem!

Népszerű bejegyzések