Rózsazselé
Hétfőn megtudhattátok, hogy hogyan készül a rózsaszörp.
Az első lépések teljesen megegyeznek a szörp előkészületeivel. Ismétlésként leírom még egyszer.
Elkészítési idő: maximum 2 óra
Hozzávalók:
15 dkg rózsaszirom
2,5 liter víz
2 cs. 2:1 dzsemfix
60 dkg cukor
A rózsafejeket megmossuk. Vigyázzunk, hogy ne legyen permetezett és ne legyen bogaras. Egy 5 literes lábasba leszedegetjük a szirmokat és még egyszer átöblítjük.
Felöntjük 2,5 liter vízzel a 15 dkg megmosott szirmot és körülbelül 1 órán át főzzük alacsony lángon. Akkor lesz jó, amikor a szirmok kifehérednek és a színanyag a főzővízben marad!
Ezután lemérjük, hogy hány liter levet kaptunk. 7,5 deciliterenként hozzáadunk 1 cs. dzsemfixet és 30 dkg. cukrot.
Az így kapott keveréket további 20-25 percig főzzük. Látni fogjuk, hogy sűrűsödni kezd.
Alaposan kimosott, tiszta üvegekbe töltjük a zselénket és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Süteményekhez, kekszekhez vagy még fagylaltokhoz is jó szívvel ajánlom!