Bodzaecet
A bodzavirágzás végén járunk már, de még találhatunk néhány "későn érő" versenyzőt. Roppant egyszerű receptet hozok nektek, amelyet pillanatok alatt elkészíthettek és egész télen élvezhetitek a kellemes végeredményt.
Egy korábbi bejegyzésemben megnézhetitek, hogy melyik virágot használhatjátok még fel. Kattintsatok ide a fotókért!
Szerencsés vagyok, mert az udvarunkban van egy régi, szép bodzabokor. Egyszerűen megőrül az ember ettől az édes, bódító illattól, amely ilyenkor belengi a kert minden négyzetcentijét. Imádom!
Hozzávalók:
5 dl fehérborecet
15 db bodzavirág
➽ Fontos a megfelelő beszerzési hely. Próbáljatok tiszta, autóúttól és vegyszerezéstől mentes helyről kinyílt virágokat szedni.
➽ Ezeket a virágokat nem mossuk meg, hanem egy befőttes üvegbe tömködjük mindet. Levághatjuk a vastagabb szárrészeket és így könnyebben mennek az üvegbe.
➽ Végül felöntjük az egészet a fehérborecettel. Ha szükséges, akkor nyomkodjuk bele az ecetbe a virágokat.
➽ Egy hónapig érleljük így sötét helyen, lezárt üvegben az ecetet. Végül leszűrjük, a virágokat kidobjuk és egy jól záródó üvegben tároljuk.
➽ Jogos a kérdés, hogy mire használjuk. Salátákat öntözhetünk meg vele vagy nyári hűsítőként egy pohár hideg vízben oldjunk be belőle. Olyan, mintha savanykás bodzaszörpöt kortyolgatnánk.