Bodzazselé
Soha nem gondoltam volna, hogy bodzazselét készítek, de szerettem volna valami újdonságot kipróbálni, ha már roskadásig tele volt a bozdabokrunk virággal. Imádok ilyenkor kilépni a bejárati ajtón, mert azonnal az édes bodzaillat csapja meg az embert. Most megosztom veletek az egyszerű receptet, hogy még ti is elkészíthessétek ebben a szezonban.
Hozzávalók 4 db kb. 3 dl-es üveghez
20 db bodzavirág
1 liter almalé
1 db egész citrom
40 dkg befőzőcukor
ELKÉSZÍTÉS
➽ A tiszta, de nem megmosott bodzavirágokat 1 liter almalében és 1 db citrom kifacsart levében minimum egy éjszaka áztatjuk. Folpackkal letakarva hűtőben tároljuk ezalatt.
➽ Áztatás után leszűrjük a virágoktól a megmaradt citromos, bodza illatú almalevet.
➽ Egy lábasban összekeverjük a befőzőcukrot és a fenti ízesített almalevet és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Amikor felforr további 5 percig bugyogva főzzük a zselénket.
➽ Végül alaposan kimosott befőttes üvegekbe töltjük a híg zselét. Lezárjuk az üvegeket, majd fejre fordítjuk és hagyjuk kihűlni.
MIRE HASZNÁLHATJUK?
Fagylaltok vagy sütemények kiegészítője lehet a bodzazselé, de még töltelékként is kerülhet. Kiváló párost alkot a citromos édességekkel.
Próbáljátok ki ti is!