Stílus Vidéki Éttermiség - Örömfőzés a vízparton 2. - Grillezett Angus égetett fadeszkán tálalva tavaszi spárgalepénnyel
Hozzávalók a húshoz:
2 db 200 g-os Angus marhahús (stefánia)
8 ek. rozmaringos vörösborecet
4 ek. mustármag olaj
1 ág friss rozmaring (kb. 15 cm-es ág levelei
leszedve)
durva szemű só vagy
2 ek. olívaolaj
1. A marhahúsból 2 kb. 200 g-os szeletet vágunk. Ezeket bepácoljuk egy éjszakára rozmaringos vörösborecet, mustármag olaj és friss rozmaringágról leszedett levelek keverékébe. Folpackkal lefedve hűtőbe tesszük a húst.
2. Sütés előtt vékonyan átkenjük a grillácsot olívaolajjal, felforrósítjuk és mehetnek rá a húsok sülni. Oldalanként kb. 4-4 percet sütjük a szeleteket.
Majd a tűzről levéve pihentetjük egy kicsit a marhahúsokat és megszórjuk durva szemű sóval.
Hozzávalók a spárgás tojáslepényhez:
5 dkg fehér spárga
5 dkg zöld spárga
2 db tojás
2 ek. tejszín
20 g vaj
1/4 kk. só
1. A spárgákat felkarikázzuk és 20 g vajon megpirítjuk kicsit (csupán 3-4 perc vastagságtól függően).
2. A tojásokat egy csipet sóval, 2 ek. tejszínnel felverjük és a megpirított spárgakarikákra öntjük. Sütés közben, kb. 4-5 perc után átfordítjuk a lepényt és megsütjük a másik oldalát is. .
3. Tálalásig félretesszük.
Hozzávalók a dekorációhoz:
- 10 db spárgahegy
- 12 db zsályalevél
- 50 g vaj
- ehető virág (12 db zsálya, 6 db mini szegfű, 4 db
százszorszép)
- 2 ek. paradicsommártás
1. Felforrósított vajba dobunk 12 db friss zsályalevelet csupán néhány másodpercre. Majd papírtörlőre kiszedjük a ropogós leveleket lecsepegtetni.
2. Amikor a marhahús sül a grillen, akkor 10 darab fehér és zöld spárgahegyet meggrillezünk fele-fele arányban. Ezeket a grillről levéve félbevágjuk.
3. Az étel egyik különlegessége a tálalás. Égetett fadeszkára helyezünk egy téglalapot a spárgás tojáslepényből (vastagságtól függően kb. 10 cm hosszú és 5 cm széles darabot ).
4. A tojáslepény tetejére kb. 1 ek. paradicsommártást teszünk. Erre kerülnek felváltva a félbevágott spárgahegyek, a ropogós zsályalevelek és az ehető virágok (zsálya virág, mini szegfű, százszorszép).
5. A lepény mellé pedig a felszeletelt Angus marhahús kerül sóval megszórva.
